Към края на XVIII век хората, които се противопоставят на робството, подемат движение за отменянето му. То е наречено аболиционизъм. Последователите на движението са известни като аболиционисти.

Европейците започват да използват африканци като роби към края на XV век. След откриването на Северна и Южна Америка европейците създават там колонии. Скоро много африканци са превозени с кораби до континента, за да работят в захарните и памучните плантации в колониите.

През XVII век известни личности в британските колонии в Северна Америка осъждат робството на религиозна основа. Протестите обаче са слаби чак до XVIII век. Бавно, но упорито все повече хора се противопоставят на идеята други човешки същества да бъдат нечия частна собственост.

Борба срещу робството в цял свят.

Първата официална организация в движението е Дружеството на аболиционизма, създадено през 1787 година във Великобритания. От 1807 г. Великобритания отменя търговията с роби в своите колонии. Към 1833 г. всички роби в британските колонии от Западното полукълбо са освободени. И други европейски страни скоро последват примера й. През 1819 г. Франция обявява за незаконна търговията с роби, а през 1848 г. робството е забранено във всички френски колонии.

Страните от Южна Америка една след друга отменят робството. В Чили първият закон срещу него е прокаран още през 1811 г. Робството свършва в Южна Америка, когато през 1888 г. и Бразилия приема съответния закон.

Съединени щати

В Съединените щати търговията с роби е отменена официално през 1807 г., но тайното им превозване от Африка продължава до Гражданската война. Тъй като на юг се разработват плантации с памук, нуждата от роби се увеличава. Затова южните щати поддържат робството. Обратно, до 1804 г. всички щати на север от Мериланд го забраняват.  Северът става център на аболиционизма в Съединените щати.

Най-известният водач на движението е Уилям Лойд Гарисън. През 1833 г. той основава Американското дружество срещу робството. Американските аболиционисти обаче не са единодушни как да бъде премахнато то. Някои искат правителството да приеме съответните закони. Други се опитват да помогнат на отделни роби да получат свободата си. Създават мрежа от скрити маршрути, наречена “Подземна железница”, за да улеснят бягащите роби да стигнат до безопасни убежища на север или в Канада.

Аболиционизмът се засилва, тъй като все повече хора узнават за злините на робството. Те са отвратени от жестокостта на ловците на роби, които връщат бегълците на техните собственици. В романа на Хариет Бичер Стоу “Чичо Томовата колиба” (1852 г.) ярко е описано как са измъчвани робите. Книгата става изключително популярна.

През ноември 1860 г. за президент на Съединените щати е избран Ейбрахам Линкълн. Той се противопоставя на разпространението на робството. Югът се чувства заплашен. През следващите три месеца редица южни щати се отделят от Съединените щати и създават Конфедерацията. Това довежда до Гражданската война в САЩ (1861-1865). По време на битките през 1863 г. Линкълн издава Прокламацията за освобождаване на робите, която обявява всички роби в Конфедерацията за свободни. След това робството е отменено в Съединените щати с 13-тата поправка към Конституцията.

Изображение: cdn.britannica.com

501 Прегледа