Ивановските скални църкви са сред деветте български обекта, включени от ЮНЕСКО в Списъка на световното културно и природно наследство. Намират се край село Иваново, на 18 км от Русе. Около 20 малки средновековни църкви, параклиси и килии (общият брой на помещенията е към 300) са издълбани в скалите над река Русенски Лом. Между X и XIV век в тях кипи културен и духовен живот.

Помещенията и храмовете в местността „Писмата“ са част от манастира „Св. Архангел Михаил“, основан през XIII век- Запазени са портрети на българските царе Иван Асен II (1218-1241) и Иван Александър (1331-1371). Към манастира спадат килиите край църквите „Затрупаната“, „Господев дол“, „Съборената“ и „Св. Богородица“. Стенописите в последната са световно известни, защото бележат своебразен връх в българското и балканско живописно изкуство от средата на XIV век. Фреските в другите храмове са рисувани от видни търновски майстори през XIII и XIV век. Съхранили са се и доста надписи.

Местоположението на Ивановските скални църкви в живописния каньон на река Русенски Лом и уникалните им стенописи ги превръщат в привлекателен обект.

Изображение: bulgariatravel

337 Прегледа