1492г. е важна дата за Испания. През тази година Христофор Колумб открива Америка, а християните окончателно си връщат контрола над страната след завладяването на Гранада – последното царство на маврите. Испанското кралство става световна сила, но не за дълго – през 1588г. протестантска Англия потапя прословутата Непобедима Армада, като бележи по този начин „началото на края“ на испанската мощ. През XIX век Испания губи всички свои колонии в Америка и Азия, а последните от тях – Куба, Пуерто Рико и Филипините – преминават към САЩ.

През 1931г. падането на монархията е последвано от кратковременно демократично управление, на което генералът фашист Франсиско Франко слага край. „Контрареволюцията“, предвождана от него, води до избухването на кървава гражданска война през 1936г. Тя взема повече от 1,2 милиона жертви и завършва през 1939г. с победата на Франко, благодарение на помощта от хитлеристка Германия и фашистка Италия. Франко управлява страната до смъртта си през 1975г. Скоро след това Хуан Карлос I отново обявява Испания за монархия. От 1976г. монархическата власт е ограничена до чисто представителни функции. Основните проблеми на съвременна Испания са контролирането на баските сепаратисти и високият ръст на безработица, който напоследък започва постепенно да спада.

Интересни факти

  • През 1981г. десни военни сили правят опит да свалят правителството и да установят военна диктатура.
  • През април 1937г. немските самолети от легион „Кондор“ разрушават град Герника в Северна Испания. Тази огромна трагедия е обезсмъртена от Пабло Пикасо в известната му картина.
  • Испания е разположена на средна надморска височина 660м, което я поставя на второ място в Европа след Швейцария.
  • Сред забележителностите в Испания са Мадрид, Ескориал, Сеговия, Севиля, Коста де Лус (между Гибралтар и границата с Португалия) и покритата със зеленина Галисия.
  • Танцът фламенко по необичайно изразителен начин предава характерните черти на испанската душа – гордост, страст и жизнелюбие, преплетено с тъга.

Испания заема по-голямата част от Иберийския полуостров и най-често името се свързва със слънчевите средиземноморски плажове, но въпреки това във вътрешността на страната белите снежни земи не са рядкост.

Испания е страна на културните традиции и масовият туризъм. Престоят в Испания не може да се ограничи само с ходенето на плаж. Тя е страна с великолепни пейзажи, с характерна култура и вкусна кухня.

Испания е изключително известна туристическа дестинация. Най-често туристите посещават Ибиса, Майорка или някой от средиземноморските плажове между Барселона и Валенсия. Тези „туристически солариуми“ обаче нямат много общо с „истинската Испания“. Три маршрута улесняват нейното откриване. Първият минава през Пиринеите към Сан Себастиан – може би най-красивото испанско пристанище с известния си плаж във форма на раковина („Concha”). По-нататък на запад се простира Астурия с планинския масив Кантабрия (около 2700м), който стръмно се спуска към морето, и зелената Галисия с известната морска светиня Сантяго де компостела. Вторият маршрут преминава през Кастилия и околностите на Мадрид. Заслужава си да се посетят градовете Толедо, Авила, Сеговия и Саламанка, където се намира най-старият университет в Европа. Третият маршрут прекосява Андалусия. Разположена на юг, тя пази многобройни следи от арабското влияние, най-вече в градовете Гранада, Кордоба и Севиля.

  • Изображение: fodors.com
255 Прегледа