Кралство Испания (както е официалното наименование на страната) е държава, която се намира в югозападната част на Европа. Тя е една от най-известните страни в света не само заради широкото разпространение на езика, но и заради своята история, култура и забележителности. Столицата на страната е Мадрид.

Испания е известна с фламенкото – испански фолклорен музикален жанр, който често пъти е съпроводен и с характерен танц. Този музикален жанр се обособява преди повече от 2 века, а това, което го прави уникален е съчетанието от различни видове култури. Освен типичната андалуска и циганска култура, при този тип танци и музика се наблюдава още влияние от африканска, египетска, ориенталска, латиноамериканска и други култури. Фламенко попада в списъка на ЮНЕСКО през 2010 година.

Друго, с което е известна страната е коридата или т.н. „бикоборство“, което се изразява в състезанието между човек и бик или между бикове.

Кралството разполага с интересна история. От създаването си до момента, много различни групи са се заселвали през годините в Испания – включително иберийци, финикийци, римляни, гърци, келти, вестготи, маври (мюсюлмани от Северна Африка). Най-траен принос на тази страна за света е нейният език, внесен в Америка с разширяването на испанската империя през 16-ти век. Сега над 400 милиона души говорят испански в 22 страни, включително 35 милиона, които го говорят в Съединените щати.

От тази европейска държава произхождат и редица известни личности, сред които Сенека, Антонио Бандерас, Пенелопе Крус, Салвадор Дали, Ел Греко, Пабло Пикасо, Франсиско де Гоя, Хосе Карерас и Пласидо Доминго.

Ето и три от най-интересните забележителности в Испания, които можете да разгледате, ако решите да посетите страната:

  • Саграда Фамилия – една от най-известните базилики, която се намира в Барселона е именно „свещената църква на единението“, която е свързана с раждането, живота и смъртта на Иисус и Богородица.
  • Алхамбра и Хенералифе – са част от комплекса, състоящ се от крепост, замък и градини. Те са разположени в испанския град Гранада.
  • Мескита де Кордоба – е сграда, известна с гората от колони и арки в главната зала. Мястото първоначално е било римски храм, а след това вестготска църква, преди Омейдяските маври да построят Мескита. След испанската реконкиста е построена катедрала в центъра на голямата мавританска сграда.
358 Прегледа