Хавайският архипелаг има забележително интересна растителност. Флората се развива много бързо. Климатът е благоприятен за отглеждането на захарна тръстика, която е и един от основните източници на приходи за архипелага.

„Сандвичеви острови“

Поради разположението си между Америка и Азия, в продължение на много време Хавайските острови са обект на фантазиите на моряци и завоеватели. През 1786г. тук акостира френският капитан Ла Перус.

През 1778г. Джеймз Кук открива Хавайските острови и им дава названието „Сандвичеви острови“. Кук съзира изключителните им предиства за развитие на търговията и корабоплаването. Тогава на островите съществуват малки свободни държави, управлявани през 1811г. от крал Камехамеха I. Девет години по-късно тук идват първите католически мисионери и заедно с тях – европейската цивилизация, която подкрепя развитието на местните култури. След това идват белите колонизатори, които с помощта на наемници (селскостопански производители от Китай и Япония) отглеждат захарна тръстика и ананаси. По време на американо-испанската война през 1899г. САЩ насилствено присъединява Кралство Хаваи, което им служи преди всичко като стратегическа позиция. През 1959г. Хавайските острови стават 50-ти щат на САЩ. Названието „Хаваи“ има полинезийски произход и означава „родна земя“. Местните жители вече почти не съществуват. Населението от полинезийски произход представлява 20% от живеещите на архипелага.

Забележителности: Плажовете и вулканите, Държавният Капитол (State Capitol), Кралският мавзолей, останките от американския кораб „Аризона“.

Интересни факти

  1. Американците кръщават Хаваите щата „Алоха“, което означава „любов“, „щастие“, но и „добре дошъл“.
  2. „Пърл Харбър“ (военноморската база близо до Хонолулу) е нападната от японците на 7 декември 1941г. В резултат на тази атака САЩ решава да се включи във Втората световна война.
  3. На езика, използван на Хаваите, „Хонолулу“ означава „тих.
  4. От географска гледна точка Хавайските острови са част от групата полинезийски острови, намиращи се на изток от Австралия, Нова Гвинея и Нова Зеландия и на запад от континента Америка.

Хавайският архипелаг се състои от острови с различен произход: осем от тях са образувани от подводни вулкани, а 124 малки острова – от корали. Хавайските острови са територия на САЩ и са най-привлекателното място на Земята, въпреки че вулканите на архипелага не са напълно угаснали.

Хавайският архипелаг – перлата на Тихия океан

Хавайските острови са преден пост на САЩ в Тихия океан. Туристите от цял свят са привлечени от великолепните неземни плажове, обезпокоявани понякога от угасващите вулкани.

Хаваите, петдесетият щат на САЩ, се намират в Тихия океан между 18-тия и 20-тия паралел северна ширина, на разстояние приблизително 4000 км от Сан Франциско.

Архипелагът се състои от осем главни острова (Хаваи, Оаху, Мауи, Кауай, Ланай, Молокай, Кахулауе и Нийхау) и още 120 малки острова – колонии от корали. Големите острови се появяват вследствие на вулканична дейност.

До построяването на небостъргачите и веригите от хотели, Хавайските острови не се отличават много от останалите полинезийски острови по естеството на своята природа и плажове. Плажът Уайкики бие всички рекорди по брой на хотелите, построени на него.

Икономиката е развита в три направления: селско стопанство, туризъм и военни бази. Хавайските острови са най-големият производител на ананаси в света и най-големият доставчик на захар в САЩ. Благодарение на обширните плажове и на високите вълни, архипелагът е истински рай за сърфистите.

От военна гледна точка архипелагът Хаваи е най-близката северноамериканска военна база до азиатския континент в посока запад. Парите, харчени от американските моряци по някои недостъпни за туристи острови, са важен източник на доходи.

Изображение: Pixabay

387 Прегледа