Вълшебните приказки на Ханс Кристиан Андерсен днес са не по-малко популярни, отколкото след първото им публикуване в Дания в средата на XIX век. Сред тях са любими приказки като „Грозното патенце“ и „Новите дрехи на царя“.

Ханс Кристиан Андерсен е роден на 2 април 1805 г. в датското рибарско село Одензе. Семейството му е много бедно. Като момче той ходи на училище само от време на време. Посещава театъра и открива, че актьорството му харесва. Когато Андерсен е на 11 години, умира баща му. Скоро след това започва да работи, занимавайки се с различни занаяти.

На 14 години Андерсен се премества в Копенхаген, столицата на Дания, за да се опита да стане актьор или танцьор. Ала няма голям успех. По-късно учи в университета на Копенхаген.

Първият сборник с приказки за деца на Андерсен е издаден през 1835 г. В него е включена „Принцесата и граховото зърно“. Андерсен пише приказките си, сякаш са разказани на глас, често използвайки изрази, които хората чуват всеки ден. Прибягва и до собствените си преживявания, за да създаде герои, които са бедни или дори отхвърлени от обществото. През дългогодишната си кариера на писател написва повече от 200 приказки. Андерсен прекарва много време в пътувания из Европа, Азия и Африка и е автор на няколко книги с пътеписи. Пише също пиеси, стихове и романи. Умира на 4 август 1875г. в Копенхаген.

Изображение: visitfyn

372 Прегледа