Санторини (най-южният остров от Цикладския архипелаг) се посещава от туристи от цял свят, привлечени от красотата на пейзажите и архитектурата.

Неоспоримо наследство

Гърция се гордее с хилядолетната си история. Родина на най-великата цивилизация в историята на човечеството, тя е посещавана от туристи от цял свят.

Гърция се счита за люлка на западната култура. През III и II в.пр.Хр. Античната, Микенската и Минойската цивилизации повлияват на цяла една епоха.

Въпреки, че гръцката култура е доминираща в продължение на векове, съдбата на Гърция е решавана от чужди сили. През 27г.пр.Хр. континентална Гърция се превръща в провинция Антична Ахея. По-късно споделя съдбата на Византийската империя, като от XV век до XIX век е под отоманско господство. По време на националните революции през XIX в. Гърция си възвръща независимостта (1829г.) През периода, който следва, Гърция е монархия, република и дори под военна диктатура. От 1981г. страната е член на Европейския Съюз и се намира на пътя на бързо икономическо развитие.

Интересни факти:

  1. В Гърция съществува само едно място, забранено за жени и деца: манастирите в планините Атон. На полуострова има около 24 православни манастира.
  2. От 1979г. Атина е покрита със смог, наречен „нефос“.
  3. Историята на Олимпийските игри започва в Гърция през 776г.пр.Хр. В началото те са организирани като национален гръцки празник на всеки четири години в Олимпия – градът на храмовете (полуостров Пелопонес).

Гърция – раят, превзет от тълпите туристи

Гърция създава впечатлението, че е творение на своенравната природа. На север тя представлява единна континентална европейска територия, на юг, обаче, територията й се разпръсва във водите на морето. Ако се вярва на митовете, Гърция е резултат от любовта, възникнала между богинята на плодородието Деметра и бога на моретата Посейдон.

Гърция се простира в южната част на Балканския полуостров. Брегът й е насечен от множество заливи. Заливът Коринт разделя континенталната част на страната от полуостров Пелопонес, който е свързан с континентална Гърция само през малко парче земя. На това тясно място през 1893г. е изкопан каналът Коринт. На Гърция принадлежат 1300 острова, от които само 250 са обитаеми. Те могат да бъдат разгледани от туристическите кораби, които плават постоянно в сините води на морето. Безбройните острови, както и гръцките кулинарни специалитети, предлагани в таверните, разположени до белите фасади на къщите, са причина всеки да счита Гърция за идеалното място за почивка. През последните години гърците се убеждават все повече, че тези туристически преимущества са и търговски печеливши. През 1952г. „страната на боговете“ е посетена от 52000 туристи, през 1969г. – от 1 000 000, а през 1998г. – вече от повече от 10 000 000 туристи. Всяка година се продават 2 000 000 входни билета за Акропола, а дворецът на цар Минос се посещава годишно от над 700 000 туристи. През последните десетилетия чуждестранните гости завладяват островите в Йонийско и Егейско море и дори стигат до периферните туристически обекти на Гърция. Построени са хотели даже на преди необитаеми места, създадени са постоянни плажове, пълни с отпочиващи туристи.

Въпреки това, царството на слънцето и туристите не е само антични руини и бели плажове. В Гърция има и малки селца, сгушени в планините на Пелопонес. Атина е покрита от плътен жълт смог, но това не отказва рибарите да водят своя традиционен и спокоен живот, въпреки прогреса и доходите от туризъм.

Сред забележителностите тук са: Манастирът Метеора (Делфи); Акрополът с Партенона, Одеон, Олимпийският стадион, Националният археологически музей (Атина); нос Сунио; Микена, Епидавро, Олимпия и Мистра (Пелопонес); Делос и Санторин (Цикладските острови); островите Родос, Крит и Корфу;

307 Прегледа