Мон Сен Мишел е гранитен остров, който се издига на височина 78 м, близо до нормандския бряг. В миналото крепостта, построена тук през VIIв., е била място за поклонение. На острова все още има манастир и затвор. От 1879г. островът е свързан с континента посредством дига.

Франция, чиято площ е 674 000 кв. км, е най-голямата държава в Западна Европа, а територията й има форма на шестоъгълник. Покрай бреговете й се простират Атлантическият океан на запад, каналът Ла Манш на север и Средиземно море на юг.

Въпреки, че във Франция има много планини, тя е по-скоро равнинна страна. На две трети от територията й надморската височина не надминава 250 м. Ако прокараме въображаема линия от североизток на югозапад, ще забележим, че на запад от нея се простират две плодородни равнини – Парижкият басейн (около столицата) и Гасконският басейн (в Югозападна Франция). На изток от тази линия се извисяват планински масиви: Вогезите, Централният масив и най-високите планински вериги – Алпите и Пиренеите. Обширната долина на Рона прекосява Франция от север на юг и образува делта близо до Марсилия, където реката се влива в Средиземно море.

Бреговете на Франция силно се различават един от друг – каменисти и стръмни в Бретан и Прованс, ниски и песъчливи в Гаскония и Лангедок, диви и непроходими в областта на Камарг. Мекият климат, разнообразните пейзажи и плажове (известният Лазурен бряг), както и изтънчената френска кухня, превръщат тази страна, през която текат Сена, Лоара и Рона, в една от любимите дестинации на туристите от цял свят.

Интересни факти

  • Френският национален химн (от 1795г.) първоначално е бил революционна песен, композирана от Руже дьо Лил през 1792г. Той я запява, когато влиза в Париж с батальон доброволци от Марсилия. Така химнът е наречен „Марсилеза“.
  • Франция не е само най-големият производител на вина в света, но и голям производител на сирена. Тук съществуват над 500 вида сирене.
  • На националния герб на Франция е изобразен галски петел. Това се дължи на игра на думи, свързана с латинската дума „gallus”, която означава едновременно „гал“ и „петел“.
  • Във Версай, разположен на югозапад от Париж, през 1661г. е построен най-красивият кралски дворец в Европа. Дворецът е резиденция на френските крале до Френската революция (1789г.).

Климатът в страната е умерен и варира в зависимост от релефа: средиземноморски на брега на Средиземно море, планински в Алпите и Пиринеите. В Париж температурата достига 0 градуса през януари и 24 градуса по Целзий през юли.

Сред забележителностите тук са: Париж (Айфеловата кула, Триумфалната арка, Монмартър, Шан-з-Елизе), Мон Сен Мишел, замъците на Лоара, лозята в Бургундия и около Бордо, Прованс (Авиньон, Оранж, Ним), Бретан, долините в Централния масив.

Благодарение на географското си положение Франция може да се похвали с истинска мозайка от пейзажи – от слънчевите плажове на Лазурния бряг до скалистите брегове на Нормандия и БРетан, от обширните равнини в Парижкия и Гасконския басейн до заоблените върхове на Вогезите и високите върхове на Пиренеите и Алпите.

Лице в лице с икономическата глобализация

Икономическата криза, която засяга западните индустриални държави, не пропуска и Франция. Безработицата и конюнктурните промени налагат дълбоки структурни реформи.

Франция винаги е била държава с централизирано управление. Кралете управляват „великата френска нация“ („La Grande Nation”) от Париж. Най-прочутият от тях е „Кралят слънце“ Луи XIV (1638-1715г.). След премахването на монархията и по-късно на империята мястото на краля е заето от президента на републиката.

След Втората световна война президентът Шарл дьо Гол бързо превръща Франция от разрушена страна в една от най-развитите държави в Западна Европа. От десетилетия Франция е последователна в желанието си за взаимно сътрудничество с европейските си съседи. Доказателство за това е Договорът от Маастрихт (1990г.) – един от основополагащите камъни на Европейския съюз. Франция продължава да бъде четвъртата икономическа сила в света, но събитията от последните години не й позволяват да лежи на стари лаври. Намаляването на производството засяга рудодобива, стоманолеярството и текстилната промишленост, като налага съкращения на персонала. Индустриалните северни райони трудно се съвземат от този шок.

Засегнато е и селското стопанство. Въпреки че е най-големият износител на зърнени храни след САЩ, нивото на безработица в селата е високо. Следователно “La Grande Nation” (Великата нация) очаква значително увеличение на бюджета съобразно с икономическите й и социални потребности.

Изображение: Pixabay

275 Прегледа