Средновековният замък „Шийон“ близо до Монтрьо някога е бил резиденция на савойските херцози, а по-късно става затвор.

Езерото на красивите и богатите

Близо до езерото Леман се установяват да живеят известни личности от света на бизнеса, изкуството и спорта от цял свят. И то не само за да избегнат данъчното облагане.

Прочути имена като Курт Тухолски, Чарли Чаплин или Алфред Хичкок не са рядкост в регистрите на селищата около езерото Леман. Известни личности от света на изкуството, науката и политиката – „каймакът на обществото“ – избират да живеят във Вьове (тук е починал Чарли Чаплин) и Мантрьо. Кантоните около езерото (Женева, Во и Вале) предлагат две големи предимства: данъчен рай и великолепни пейзажи. Трудно може да се устои на чара на Алпите и на живописните области наоколо, които привличат многобройни посетители. Районите по брега стават недостъпни за местните, понеже са изкупени от богаташи – например петролни шейхове. Не само тези сделки безпокоят управата на кантона Женева. Женева се включва в Швейцарската конфедерация едва през 1815г. и не се чувства много сигурна по отношение на позицията си в тази общност. Много богати жители на кантона обмислят възможността за обединение на Женева и Во в един общ кантон, чиято позиция би била много по-силна.

Сред забележителностите тук са: Женева (Музеят на изкуството и историята, майсторите часовникари, институциите на ООН), замъкът „Шийон“, лозята около езерото, градчето Евиан (минералните извори).

По отношение на икономиката, развит е туризмът.Също Селското стопанство: лозарство. Риболовът, а от промишлеността: винопроизводство, оборудване на моторни лодки и платноходки.

Интересни факти

  • В Евиан, на френския бряг на езерото, са водени преговорите за мирния договор между Франция и Алжир.
  • Риболовът в езерото Леман все повече губи значението си. Сега тук се ловят основно костури, пъстърви и щуки.
  • „Нептун“ е последният кораб, който пренася стоки по езерото Леман (до 1968г.). Сега е превърнат в атракционен кораб.
  • Около езерото има 22 фара, които предупреждават рибарите и любителите на спорта за приближаването на буря.

Женевското езеро, наричано също и езерото Леман, се простира като дъга между околните планински масиви. Покритите със сняг върхове на Алпите, които се извисяват над огледалното езеро, са приказна гледка. Не е чудно, че отдавна привличат заможни пътешественици, мечтаещи да се заселят в красивите къщи по брега на езерото.

Езерото Леман (Женева) – сладкото море на Швейцария

Швейцария се свързва преди всичко с Алпите. Не могат да бъдат забравени, обаче, и двете големи езера – езерото Леман, на границата с Франция, и Боденското езеро, на границата с Германия.

Езерото Леман е най-голямото алпийско езеро – неговата площ е 582кв.км, а водният му обем е 89 кв.км. Разликата в надморското равнище на езерото и околните планински вериги е огромна. Езерото е разположено на 372 м надморска височина, а само на 70 км разстояние се извисява най-високият връх на Алпите – Мон Блан. Реки и потоци, идващи от всички посоки, се вливат в езерото Леман. Най-голямата от тях – река Рона се влива в езерото, а след това отново се оформя и тече по-нататък. Тук духат силни ветрове, често излизат бури, а моряците се страхуват най-много от студения и сух североизточен вятър, наречен „биз“. Централната част на езерото Леман не замръзва през зимата и това дава възможност там да се извършва корабоплаване през цялата година.

В миналото първо място заема транспортът на дървен материал и други стоки, а сега се извършва най-вече корабоплаване. Пограничните селища продължават обаче да превозват стоки по този път към градовете на брега – Женева и Лозана. В началото на XX в. по езерото Леман, благодарение на благоприятните ветрове, плават платноходни съдове. Днес осемте парахода, които са все още в движение, се радват на голяма популярност.

393 Прегледа