Етна е най-големият активен вулкан на континента Европа. Всяка година тук идват не само многобройни групи туристи, но и учени и изследователи.

Живот в подножието на вулкана

Изригванията на вулкана Етна досега не са имали толкова драматични последствия като изригванията на вулканите от зоната на Тихия океан. Въпреки това, през вековете Етна е взела много жертви. Жителите на Сицилия все пак са се научили да живеят в подножието на вулкана.

Едно от най-трагичните изригвания на Етна започва на 25 февруари 1669. То причинява големи поражения в николозия, намираща се само на 10 километра от Катания. На 11 март близо до върха се появява пукнатина с дължина 12 километра, след което се образуват множество кратери. Горещата лава достига до стените на града, който в края на краищата не устоява. Широката 40 метра река от лава разрушава голяма част от града. По-късно на 23 април, лавата навлиза в Катанийския залив, а на 15 юли вулканът се успокоява.

Обикновено изригванията на Етна са по-слаби и всъщност представляват опасност за невнимателните туристи, които се доближават прекалено много до зоната на кратера. През 1843г. лавата убива 36 наблюдаващи, а на 12 септември 1979г. живота си изгубват 9 човека, а 23 получават изгаряния. На същата дата, при изригване, продължило 30 секунди, на разстояние 400 метра са изхвърлени скални късове с диаметър около 25 сантиметра. От няколко десетилетия геолозите могат да предвиждат изригванията на вулканите. Това успяват да направят и през 1971г., когато лавата на Етна унищожава няколко сицилиански села. Пострадали няма, тъй като жителите са евакуирани навреме.

Сред забележителностите тук са склоновете и кратерите на Етна; село Рандацо с катедралата Санта Мария, датираща от XIII век – селото е разположено на 60 км от Етна и е изцяло построено от лава; археологическият музей в Адрано; Катания и чудесната панорама на Етна.

Интересни факти

  • „Етна“ е название, дадено по времето на поетичните дискусии на тема „Изригвания на вулканите“, състояли се през 55 г.пр.Хр. и през 79г. от новата ера.
  • Една древна легенда разказва, че в дълбините на Етна живее титанът Тифон, затворен там от Юпитер.
  • Един от видните изследователи на Етна е Харун Тазиеф, който разкрива работата си в няколко филма и книги за вулкана.
  • При изригването на Етна през 1971г. са унищожени лифтът и астрономическата обсерватория.

Етна, величественият вулкан, извисяващ се над брега на Сицилия, е най-впечатляващата природна забележителност на острова – страховитият му силует се вижда от голямо разстояние.

Етна – великанът, който бълва огън

Изригванията на Етна се наблюдават от хиляди години. Първото изригване става през 1500г.пр.Хр. Оттогава Етна е изригвала най-малко 190 пъти.

Учените делят вулканите на еруптивни (от които в момента на изригването избухва газ, пепел и лава) и на вулкани с намалена активност (от които лавата излиза бавно с температура около 1000 градуса по Целзий).

Сицилианският вулкан е от втората категория. Част от намерените парчета лава датират от преди 300 хил. години и показват, че тогава Етна се е намирала под морското равнище. Сега в основата си вулканът е с размери 60/40 км и се издига на 3 340 м височина. Първите 2 900 м са образувани от масивни скали, а последните 400 м се състоят от кратери и ями. Първоначално тук е имало безброй вулканични центрове. Сегашната форма на Етна е определена от два основни вулканични центъра: Трифолието и по-младия Джибело.

Вторият и до днес продължава редовно да изригва. Активността му, която се засилва през 2001г., продължава понякога няколко месеца. Най-дългото изригване регистрирано през последните 300 г., продължава от декември 1991г. до март 1993г.

Селското стопанство процъфтява в областта, въпреки постоянната опасност от вулкана. Зърнени култури, лозя и овощни дървета се отглеждат до височина 1400 м. Туризмът играе основна роля не само благодарение на Етна. Катания, столицата на областта, е разположена в подножието на вулкана. Гръцките и римски руини превръщат града в туристическа атракция, която по нищо не отстъпва на Сиракуза, намираща се по на юг.

421 Прегледа