В пустинята до Гиза, в близост до Кайро, се издигат най-величествените гробници в света – пирамидите. Хеопсовата пирамида е едно от „Седемте чудеса на света“. В наши дни този древен паметник може да се посещава.

В царството на Бога на слънцето

Пирамидите в Гиза са свидетелство за високото развитие на древноегипетската култура. Въпреки това, идентичността на Египет днес е основана на арабската култура. Още при президента Садат арабите виждат в лицето на Египет най-важния преговарящ, който да представлява интересите на арабския свят пред Запада.

Сред забележителностите в Египет са: Пирамидите и Сфинксът, Долината на царете (гробницата на Тутанкамон), Карнак, Абу Симбел.

Богът на слънцето Ра символизира епохата на разцвет на удивителна египетска култура от 2640-2160г. пр. Хр., по времето на фараоните Джосер, Снефру и Хеопс, когато са издигнати пирамидите и храмовете.

Международните търговски контакти са носели на египетските владетели несметни богатства. В днешно време обаче, в Египет не се говори за купищата злато и сребро. Тази държава изпълнява посредническа роля между Запада и арабския свят.

Тъкмо поради тази причина в продължение на двайсет години Египет е принуден да плаща висока цена – след като през 1979г. в Кемп Дейвид президентът Садат подписва мирен договор с Израел, съседните арабски страни отхвърлят споразумението и прекратяват отношенията си с Египет. Вътре в страната откритата политика също среща съпротива.

След убийството на Ануар садат последователите на неговата умерена стратегия издигат Хосни Мубарак за президент на страната. Постепенно Египет възвръща позициите си в Арабската лига и печели престиж на посредник в преговорите.

Интересни факти

  1. Розетският камък (открит в градчето Розета, на изток от Александрия) става известен заради триезичните надписи, разчетени през 1822г. от френския археолог Шамполион, с което се поставя начало на дешифрирането на йероглифното писмо.
  2. През 1988г. на египетския писател Наджиб Махфуз е присъдена Нобелова награда за литература. Действието в неговите романи се развива в Кайро – града, в който е роден. През 1994г. писателят е тежко ранен при нападение от фанатизирани ислямисти.
  3. Сред големите исторически фигури на Египет се отличава името на Гамал Абдел Насър (191801970). През 1943г. той започва да събира около себе си офицери единомишленици, с чиято помощ през 1952г. извършва военен преврат и сваля от престола крал Фарук През 1953г. Фарук бяга зад граница, а Насър провъзгласява Египет за република.

Само 4% от площта на Египет се населява или обработва. Животът е съсредоточен в няколко оазиса и преди всичко в долината на река Нил. От тази река е зависела властта на фараоните, от нея зависи и животът на страната днес.

Египет – на брега на реката, даряваща живот

Почти цялата територия на Египет се намира в зона на сух тропически климат. Но не цялата територия е безлюдна – това се дължи на реката Нил, най-голямата река в Африка.

Територията на Египет обхваща милиони квадратни километри, като само четири процента от нея е годна за живеене и строителство. Тази обширна африканска земя, започваща от Синайския полуостров в Азия, се състои почти изцяло от пустинни и полупустинни области. Сърцевината на Египет е р. Нил, която преминава по цялото протежение на страната и има дължина 1550 километра, а бреговете й представляват огромен оазис. Животворните води на реката образуват в устието при вливането си в Средиземно море триъгълна делта. Тук са разположени най-големите египетски градове, а сред тях се нарежда столицата на страната с 15 млн. жители – Кайро.

По-голямата част от населението на Египет живее на тясната, но много плодородна земя около река Нил. В най-богатия период на годината (август-септември) реката напоява долината близо до Асуан с 8 500 кубически метра в секунда, което позволява отглеждането на фуражни растения и култури, даващи реколта през зимата.

По-голямата част от населението на Египет се препитава от земеделие. С построяването на Асуанската язовирна стена реколтата става по-лесно предвидима, а условията за живот в долината на Нил се подобряват значително. Колосалната „висока стена“ функционира като регулатор на наводненията и насочва излишъка от води към язовир „Насър“.

В продължение на 30 години населението на Египет страда от последиците на войната. Съответно нараства и нуждата от хранителни продукти.

Изображение: Pixabay

282 Прегледа