Черноморският флот дълги години е гордостта на руския флот, а след това на съветския. Той и сега е важна част от отбранителната система на Русия.

Конфедерацията на тримата

Често съдбата на Европа е решавана на бреговете на Черно море. Най-известното такова историческо събитие е Ялтенската конференция в края на Втората световна война.

В началото на февруари 1945г. ръководителите на съюзническите сили Чърчил, Рузвелт и Сталин се срещат в Крим на прочутата Ялтенска конференция. Хитлеристка Германия по това време е практически победена. Тримата политици възнамеряват да вземат необходимите решения за окончателното приключване на войната и да установят новия световен ред след войната.

Преговорите се съсредоточават около подготовката за основаването на Организацията на обединените нации (ООН) и на декларацията отнасяща се до „освободена Европа“. След окончателната капитулация на вермахта Германия трябвало да бъде изчистена от нацисти, демократизирана и демилитаризирана. Военнопрестъпниците трябвало да бъдат наказани. Великобритания, САЩ и СССР решават да приемат Франция в новосъздадения Съюзнически съвет за контрол като четвърта сила победителка. В Крим са взети важни решения по отношение на следвоенна Европа и на сферите на влияние на Великите сили – Германия е разделена на четири окупационни зони и са преначертани границите на държавите в Централна и Източна Европа.

Интересни факти

  • През 1905г. в Черно море избухва бунтът на руския броненосец „Потьомкин“. Събитието е обезсмъртено от Сергей Айзенщайн в неговия ням филм от 1925г.
  • По времето на Съветския съюз Черноморският флот е елитна част с особена важност за отбранителната система на свръхсилата.
  • Въпреки повишената соленост в Черно море живеят около 1500 вида риба. Най-важни за икономиката са сарделата, херингата, платиката, есетрата, скумрията и сафридът.
  • По време на Кримската война (1845-1856г.), в която Русия воюва срещу Османската империя, Великобритания и Франция, ужасите на войната са документирани за първи път чрез фотографии.

Черно море, наричано през Античността „Евксински понт“, винаги е било важен търговски и военен път. Днес бреговете на Черно море привличат туристи благодарение на живописните плажове, топлите води и големия брой слънчеви дни.

Черно море – Черноморската Ривиера

Североизточното продължение на Средиземно море дължи своето име на цвета на водите си. Въпреки относително високата степен на соленост, Черно море е любима туристическа дестинация в Източна Европа.

Черно море е най-големият воден басейн в Източна Европа. Тук циркулацията на водата се извършва много бавно, тъй като в морето се вливат няколко големи реки като Дунав, Днепър и Дон. Черно море се свързва със Средиземно море посредством Мраморно море чрез тесните протоци Босфор и Дарданели. Резултат от това е повишената соленост (около 20% в открито море) и пониженото количество кислород. На дълбочина повече от 100 м в Черно море практически няма живот. В замяна на това тук живеят микроорганизми, които абсорбират сулфати и в комбинация с минералите образуват черни метални оксиди. Така се обяснява черния цвят на водата и името, дадено на морето от турците.

В северната част на Черно море се намира Кримският полуостров, свързан с Украйна чрез тесния провлак Перекоп (8км). Крим разделя Черно от Азовско море, в което се влива Дон. Двата водни басейна са свързани посредством керченския проток. До неотдавна бреговете на Черно море са любимо място за отдих на източноевропейците. И сега много курорти на „Черноморската Ривиера“ са пълни с туристи, които се радват на красивите плажове в България и Румъния. Солеността на водата покрай брега е по-ниска, а температурата на водата достига около 25 градуса по Целзий.

По отношение на икономиката, развити са търговията, риболова и туризмът.

Изображение: cartograf.files.wordpress.com

398 Прегледа