Водопадът Игуаку, намиращ се на границата с Аржентина, е едно от чудесата на природата в Бразилия. При водослива на реките Игуаку и Парана от височина 72 метра се спуска 3,6-километрова водна стена, която се разбива в дълбините на бездната.

Великолепието и страданията на един колос

Бразилия изпълнява всички условия, за да стане през XXI век една от най-развитите индустриални страни в света. Преди това, обаче се налага да преодолее огромните социални проблеми, с които се сблъсква и които до голяма степен са следствие от колониалната епоха.

Бразилия е открита от португалския мореплавател Педро Алварес Кабрай през 1500 година, когато започва  и колонизирането на територията й. Този процес продължава три века. Страната извоюва независимостта си едва през 1822г., а през 1891г. става федерална република.

След Втората световна война Бразилия (ръководена в периода 1956-1961г. от президента демократ Кубичек) навлиза в етап на бързо икономическо  развитие. Държавният преврат през 1964г. слага край на този благоприятен период. През следващите двадесет години Бразилия живее под режима на брутална военна диктатура.

През 1985г. се връща към демокрацията, но остава обхваната от икономически хаос, бедност и галопираща инфлация, която достига хиляди процента годишно. Успехът идва едва през 1993г., веднага след въвеждането на т.нар. „План Реал“, който успява да спре увеличението на цените, да засили бразилската икономика и да привлече чуждестранен капитал. Въпреки това, една-шеста от населението е неграмотно, а бедността залива крайните квартали на големите градове като Сао Пауло, Рио де Жанейро, Салвадор и Ресиф.

Усилията за подобряване на икономическото положение се утежняват от високото ниво на външния дълг, надхвърлящ сумата от 150 милиона долара, както и от икономическата рецесия, с която се сблъскват много други страни в началото на XXI век.

Сред забележителностите тук са: Долината на Амазонка с Белем и Манаус; градовете от колониалната епоха (Натал, Олинда, Ресиф и Бахия); Рио де Жанейро с Главата от захар и слънчевия плаж Копакабана; водопадът Игуаку и природният резерват Пантанал; уникалната архитектура на столицата на Бразилия.

Интересни факти:

  • Североизточната част на Бразилия се нарича „област на сушата“, тъй като понякога тук не вали в продължение на 11 месеца.
  • Школите по самба в Рио де Жанейро са известни в цял свят. Първата такава школа е основана през 1929г., а през 1935г. е проведен първият конкурс по самба.
  • Името на страната идва от дървото Цеселпина екината (Caeselpina echinata), така наричаното „пау бразил“. Това дърво съдържа червен пигмент, който се използва от португалците за боядисване на тъкани.
  • В Бразилия живеят между 7 и 9 милиона бездомни деца, които преживяват чрез просене, кражби и проституция.

По отношение на икономиката, при селското стопанство са развити: кафето (най-големият производител в света), захарта, какаото, царевицата, оризът и гроздето.  При природните богатства: желязо, манган, диаманти и други скъпоценни камъни, нефт. А по отношение на промишлеността, развити са: автомобилостроенето, корабостроенето, фармацевтиката, електрониката, химическата и хранително-вкусовата промишленост.

Що се отнася до климата, голямо разнообразие от север на юг: екваториален в басейна на Амазонка, тропически и субтропически на юг.

В бразилския пейзаж доминират три големи области – Гвинейското плато, Долината на Амазонка и Бразилското плато. Последната заема повече от половината от територията на Бразилия, която превъзхожда по размери останалите американски страни.

Бразилия: природата – благословия и проклятие

Климатът и природните ресурси на Бразилия я правят земен рай, но същевременно причиняват сериозни проблеми.

Влажният климът благоприятства за развитието на обилна растителност.

„Бог е бразилец!“ Жителите на най-голямата латиноамериканска страна са убедени в това. Наистина, природата е щедра към Бразилия. Дала й е плодородна земя, благословена с природни богатства, прекрасни плажове и хора с вкус към живота. Въпреки това в други части на земното кълбо много трудно се намират подобни контрасти, каквито тук има в изобилие – наред с фермите (фасиенди) с площта на Люксембург, се срещат и градове като Ресиф, които се състоят около две-трети от бедни квартали. Малцина европейци знаят, че Бразилия се намира сред първите десет страни в света с най-силно развита индустрия, а също, че произвежда и изнася самолети, компютри и автомобили.

Противно на общата представа, 55% от бразилците са с европейски произход. Най-гъсто населените области са околностите на градовете Рио де Жанейро и Сао Пауло. Последният е най-големият бразилски град и главен център на промишлеността, търговията, услугите и културата. Традициите и религията на Черния континент играят важна роля в щата Бахия, разположен в източната част на страната, поради големия брой жители с африкански произход, живеещи там.

Най-важният природен капитал на Бразилия – река Амазонка и нейният басейн, е същевременно и източник на изключително сериозни проблеми. Най-голямата субтропическа джунгла в света заема 40% от територията на Бразилия. Площта й, обаче, бързо намалява поради обезлесяването и рудодобива. Разрушаването на тази джунгла би довело не само до екологична катастрофа за Южна Америка, но и до промени на климата по цялото земно кълбо.

Изображение: Pixabay

301 Прегледа