В началото на XVIII век. Берлин, който тогава наброява 56 000 жители, е избран за новата резиденция на пруските крале. С това започва поразителното развитие на града.

Берлин става столица на Прусия през 1710 година след обединението на пет града- През 1760 г. по време на управлението на Фридрих Велики, градът на десния бряг на река Шпрее се радва вече на европейска известност. След основаването на Втория Райх през 1871г. Берлин е избран за столица на империята. Но великолепието на тези времена е съпътствано от пруската алчност, което довежда до разгрома на Германия в Първата световна война. След това Берлин навлиза в период на улични битки и бунтове.

След падането на Ваймарската република и идването на Хитлер на власт следват годините на националсоциализма и Втората световна война. През 1943г. в Двореца на спорта Гьобелс – нацисткият министър, отговарящ за пропагандата, обявява „тоталната война“ и това довежда до пагубни последици за столицата на Германия. През април 1945г. Червената армия влиза в Берлин, а Хитлер се самоубива в прочутия Бункер на Фюрера, намиращ се под площад „Потсдам“.

Въпреки, че годините на възстановяването съвпадат с периода на конфликта между Изтока и Запада, светът започва да гледа със симпатия на града на река Шпрее. Доказателство за това е речта на Джон Кенеди на 26 юни 1963г. в която той казва „Аз съм берлинчанин“. Друго доказателство е кипежът, обхванал целия свят при падането на Берлинската стена.

Сред забележителностите тук са Бранденбургската врата, булевард „Унтер ден Линден“, квартал „Николай“, Зоологическата градина, сградата на Райхстага, музеят „Пергамон“ на острова, булевард „Курфюрстердам“, дворецът „Шарлотенбург“, площад „Потсдам“ (Потсдамер Плац).

Интересни факти

  • Най-известният експонат на музея „Пергамон“ е оригиналният олтар от град Пергамон в Мала Азия, разкопан между 1878 и 1886г.;
  • Историческата сграда на Райхстага сега е седалище на германския парламент – Бундерстага;
  • Фолксбюне в Берлин е един от най-новаторските германски театри;

От картата на града е изчезнала Берлинската стена, разрушена през 1989г. Площта, заемана преди от нея и от ивиците земя от двете й страни е превърната в атрактивно пространство в центъра на града. Там се строят многобройни обекти, най-вече около площад „Потсдам“. Малко по на север се издига „Летер Щадбанхоф“ – огромна гара, достойна за този метрополис.

Възраждането на столицата

В нито един друг град на света границата, която разделя два военни блока, не е била толкова очевидна, колкото в Берлин. От 1990г. – след обединението на Германия и на двете части на града – Берлин се превръща в голяма строителна площадка.

На мястото на Берлинската стена и на празното пространство около нея се издигат модерни сгради, офиси и бизнес центрове. Площад „Потсдам“ (Потсдамер Плац) – културният център на Берлин през 20-те години на миналия век и най-атрактивната строителна площадка на границата на XX и XXI век, илюстрира най-добре начина, по който се лекуват раните на миналото.

След падането на Стената (9 ноември 1989г.), която разделя града, интересът предизвикан от Берлин, нараства и хората започват да се съвземат след трудния исторически период. Градът понася огромни разрушения по време на Втората световна война, а през 1961г. е издигната Стената, която дълго време остава символ на Студената война. Въпреки ударите на историята берлинчани винаги са успявали да запазят вярата си в бъдещето.

Казват, че зад студеното си държание те крият чувствително и разбиращо сърце и открито отношение към чужденците, които съставляват 8% от населението на Берлин. Освен това берлинчани са разговорливи, което със сигурност им помага да преодолеят всекидневните проблеми.

  • Изображение: Pixabay
301 Прегледа