Берингово море, едно от най-големите морета на земята, изобилства от риба и морски бозайници.

Кожи, които струват колкото теглото им в злато

През XIX. Алеутските острови са истински рай за руските търговци на кожи. Те купуват от ловците кожи от моржове, видри и сини полярни лисици.

„Руска Америка“ е рядко срещан израз. Между 1799 и 1867г. целият район на Берингово море принадлежи на Царска Русия. „Руско-американската компания“ работи в Камчатка, на Алеутските острови и в Аляска още преди Русия да сключи „най-глупавата сделка на века“, продавайки Аляска на Съединените щати за 7,2 милиона долара. Пристанището Охотск на източния бряг на сибир през XIX век е последната спирка по пътя от Москва и Петербург към Алеутските острови – раят на търговците на кожи.

През 1790г. руска експедиция дебаркира на дългия 150 км остров Уналяска от Алеутския архипелаг. Тук откриват само обезлесени територии, брулени от ветрове, покрити с мъхове и папрати. Въпреки това, тази пуста земя крие необикновено съкровище – многобройни сини и сребърни лисици, както и хиляди видри. Китайските търговци плащат за техните кожи по 150 златни рубли – огромна сума за онова време.

По отношение на икономиката, развите е риболова: морски риби, сьомга (Алеутските острови и Аляска), ракообразни; едно от най-богатите на риба морета в света. Лов: понякога се ловят животни заради кожата им, както и морски бозайници.

Интересни факти

  • Алеутските острови са единствената американска територия, окупирана от японците през Втората световна война.
  • Алеутите принадлежат към монголоидната раса, носят руски имена и са православни.
  • Въпреки че на острова няма дървета, при построяването на къщите си местните използват дървен материал, изхвърлен от морето на брега.
  • Между 1790 и 1820г. хиляди алеути губят живота си на островите Прибилов, където руснаците ги принуждават да работят като роби, обработващи тюленови кожи.

Берингово море се простира между бреговете на Сибир и Аляска. От октомври до май повърхността му е почти изцяло покрита с плаващи ледници. Алеутските острови и Командорските острови са остатъци от мост, свързвал континентите Азия и Америка. В Берингово море се влива Юкон – най-голямата река в Аляска, Кускоквим – по-малка река, която тече през Аляска, и сибирската река Анадир.

Берингово море – мост между Азия и Америка

В Берингово море се срещат Далечният изток на Азия и западната част на Северна Америка – Сибир и Аляска. На юг морето е оградено от американските Алеутски острови и руските Командорски острови.

Монголоидните черти на северно-американските индианци и на ескимосите говорят за общия произход на тези народи. Първите жители на Америка пристигат тук от Азия преди около 40 000 години. Те преминават по континенталния мост между Сибир и Аляска и после продължават към американските прерии. Мостът е погълнат от морето след последния ледников период. Днешните Алеутски и Командорски острови са следи от него. През XIX в. тези архипелази всяват ужас у моряците – техните кораби са изложени на риска да се сблъскат с подводните скали и кораловите рифове.

На север от Алеутските острови се простира едно от най-обширните морета в света – Берингово море. Неговата площ е над 2 милиона квадратни километра, а дълбочината му надминава 4 000 метра. На север обаче – там, където Беринговият проток съединява Берингово с Чукотско море, дълбочината чувствително намалява. В най-тясната си точка протокът е широк едва 86 километра. Морето е наречено в чест на Витус Йонасен Беринг – датски морски офицер на служба в Русия. През 1728г. той преминава през протока, който по-късно взема името му, и открива, че Азия и Африка не са съединени. През 1741г. организира нова експедиция, по времето на която открива Алеутските острови и търси южния бряг на Аляска.

Изображение: scharks.ru

1 056 Прегледа