Днес е трудно човек да си представи какъв е бил животът преди появата на автомобилите. Те улесняват, както пътуването в града, така и прекосяването на цял континент. Оказват влияние и върху избора на местожителство. Някога хората е трябвало да са близо до работното си място, но днес могат да живеят далеч и да пътуват с колите си дотам.

Все пак автомобилите създават и проблеми. Всяка година десетки хиляди хора загиват или са ранени в пътни произшествия. В големите градове често има огромни задръствания. А бензинът, с който се движат колите, е изчерпаем източник на гориво и замърсява атмосферата.

ЧАСТИ НА АВТОМОБИЛА

Всички автомобили имат определени основни части. Каросерията е външната обвивка, която затваря механичните части на превозното средство и пътниците. Прикрепена е към шасито. Състои се от рама, която поддържа всички други главни части на автомобила. Те включват двигателя, системата за управление, спирачките и колелетата.

КАК РАБОТИ АВТОМОБИЛЪТ?

Шофьорът управлява колата, като натиска педали, за да я накара да върви или да спре, и като върти кормилото, за да определи посоката на движение. Педалите и кормилото действат, защото са част от по-голяма система.

ДВИГАТЕЛ

Повечето автомобили се задвижват от двигатели с вътрешно горене. При такъв двигател, смес от въздух и бензин навлиза през клапани в подобен на тръба цилиндър. Там сместа предизвиква слаби взривове (експлозии). При всяка експлозия се образуват газове, които се разширяват бързо и упражняват натиск върху устройство, което се нарича бутало и се намира в единия край на цилиндъра. Буталото се движи нагоре-надолу, докато газовете се разширяват и свиват. Буталните пръти, свързани с буталата, преобразуват това движение в енергия, която завърта колелата. Повечето автомобили имат от четири до осем цилиндъра.

Сместа от въздух и гориво, която постъпва в двигателя, не може да се самозапали. Необходима й е електрическа искра. Тя се получава от устройства, наречени свещи. Електричеството за свещи е от акумулатора. Акумулаторът захранва и светлините на автомобила, клаксона, мигачите, чистачките, стартера и уреди като показателя на количеството бензин.

Изпускателната система отнася изгорелите газове от двигателя до шумозаглушителя. Той охлажда газовете и понижава налягането им. Това намалява шума от ауспуха. Съвременните коли са снабдени и с устройство, наречено катализатор. Той използва химикали, за да намали замърсяването от отработените газове.

СИСТЕМА ЗА ЗАДВИЖВАНЕ

Двигателят осигурява енергия за задвижване на колата, но нещо друго трябва да завърти колелата. Частите на автомобила, които предават енергията от двигателя на колелата, се наричат система за задвижване. Когато колата потегля или се движи по нанагорнище, двигателят трябва да предава повече енергия, отколкото когато тя се движи на равно или по нанадолнище. Трансмисията използва зъбни предавки, за да увеличи или намали скоростта и мощността на двигателя. Коляновият вал предава движението от трансмисията на водещия мост, който е свързан с колелата.

ДРУГИ МЕХАНИЧНИ ЧАСТИ

Щом колата се движи, важно е да може да спре. Когато шофьорът натиска педала на спирачката, буталата изтласкват течност през малки гъвкави тръби към спирачките на всяко колело и те спират превозното средство.

Колелата на автомобила са част от система, наречена ходова част. Тя включва ресори, които намаляват друсането и амортисьори, смекчаващи движението на ресорите. Изпълнените с въздух гуми на автомобила също омекотяват движението.

История

Първият истински автомобил е машина с 3 колела, задвижвана с пара. Създадена е от Никола Жозеф Кюно през 1769 г. във Франция. Била тежка и се движела бавно. В края на XIX и началото на XX век много производители направили задвижвани с пара автомобили. Недостатъкът на парата обаче е бил, че водата трябвало да стигне до кипене, преди колата да потегли.

През този период били създадени автомобили, задвижвани с електрически двигатели. Тези коли вървят плавно и са лесни за управляване. Те обаче не се движат добре при високи скорости. Освен това батериите им трябва да се зареждат приблизително на всеки 80 километра.

Бензинови двигатели

Французинът Етиен Леноар разработва бензиновия двигател с вътрешно горене през 1860 година. През 1876 г. германецът Николаус Ото прави подобрен негов вариант. Бензиновите двигатели се оказват по-надеждни от всички останали видове. През 1893 година братя Дюрея създават първия успешно задвижван с бензинов двигател автомобил в Съединените щати. Скоро няколко души построяват фабрики за производство на коли.

Развитие на автомобилостроенето

Хенри Форд прави първия си автомобил в Детройт през 1896 година. Той въвежда поточна монтажна линия през 1913 г. Това допринася за бързото производство на много коли. Работниците на монтажната линия стоят на едно място и изпълняват определена задача, докато частите минават на конвейер. Форд скоро продава милиони коли. Няколко други компании са основани по същото време.

Нововъведения

През периода след Първата световна война (1914-1918) автомобилите стават по-лесни за управляване и по-удобни. Стоманените каросерии и радиатори вече са обичайни.

След Втората световна война (1939-1945) производителите на автомобили започват да използват сервоуправление, сервоусилвател на спирачките и автоматично управление на прозорците и седалките. Климатичните инсталации стават достъпни.

Към края на 50-те години на XX век малки европейски коли, като “Фолксваген Бръмбър”, предизвикват сензация. Американските производители създават собствени малки коли след 1959 г.

Проблемите с нефта

Бензинът, използван в колите, се получава от петрол (нефт). Тъй като Съединените щати постепенно изчерпват собствените си запаси от петрол, се обръщат за доставки към други страни. През 1973 г. страните производителки на петрол престават да изнасят толкова много в държавите, които се нуждаят от него. Това довежда до високи цени на бензина и големи опашки по бензиностанциите. Производителите на автомобили започват да правят коли, които изразходват по-малко бензин. Особени успехи бележат японските компании.

Автомобилите са една от причините за замърсяването на въздуха. При изгарянето си бензинът отделя вредни газове. Някои учени смятат, че те са виновни за глобалното затопляне. До XXI век някои производители създават превозни средства с двигатели, които използват бензин и електрическа енергия, т.нар. хибридни двигатели.

Безопасност

Първите коли са били много опасни за каране. Оттогава автомобилостроителите работят за създаването на по-безопасни. Инсталират предпазни колани и въздушни възглавници, за да защитят пътуващите при сблъсък. Опитват се и да усъвършенстват конструкцията на колите, така че пътниците да оцеляват при катастрофа.

Изображение: Pixabay

279 Прегледа