След хиляда години държавност 1996 г. е особена за Австрия: цялата страна от Форарлберг до Бургенланд празнува основаването на държавата.

Историята на страната започва от 996г. с акт на дарение, направен от саксонския владетел Ото III, император на Свещената римска империя. Районът, разположен на югоизток от границите й фигурира в документ под наименованието „Ostarrichi”. Триста години по-късно родът на Хабсбургите поема конрола в дунавската област и управлява Австрия до 1918г.

Благодарение на ефикасната и интелигентна политика на съюзи и бракове, Хабсбургите създават династия, чиято сфера на влияние през XVI в. включва германските херцогства, Нидерландия, Чехия, Унгария и Испания с нейните морски колонии. След отблъскването на отоманското настъпление срещу Виена през 1683г. Хабсбургската монархия става една от най-големите сили в Централна Европа. Смъртта на Франц Йозеф през 1916г. (по време на Първата световна война), се оказва началото на края за Австро-Унгария. Неговият наследник Карл I е принуден да абдикира две години по-късно. Австрия става република през 1938г., когато Хитлер анексира родината си към нацистка Германия. Едва през 1955г. Австрия възвръща пълния си суверенитет. Присъединява се към Европейския съюз 1995г. В момента тя е една от най-богатите страни на Съюза и внася в бюджета по-големи суми, отколкото получава.

Що се отнася до климатът, той е умерен и планински в Алпите. Средните температури през Януари са между -3 и 1 градуса, юли – между 16 и 19 градуса. Климатът е по-студен в района на езерата в Каринтия.

Столицата на Австрия е Виена, а официалното й наименование е Република Австрия.

Няколко любопитни факта:

  • В нито една друга европейска страна няма толкова много административни постове, колкото в Австрия. Някои чиновници дори прибягват до самоубийство, след като не успяват да заемат поста общински съветник.
  • Милиони туристи годишно посещават прословутия виенски увеселителен парк „Пратер“, между чиито многобройни атракции е и „Дяволската воденица“.
  • През 1918г. император Карл I подписва акта за абдикация с молив „за всеки случай“. Всичките му опити да се върне на трона завършват неуспешно.
  • Стотици хиляди вярващи отиват на поклонение всяка година пред иконата на Богородица.

Въпреки, че се смята за алпийска страна, Австрия включва също равнината на Бургенланд около езерото Нойзидлерзе, както и хълмистия район на Вайнфиртел (Долна Австрия), където вирее най-доброто грозде за производство на вино.

Австрия – високи планини и безгранично гостоприемство

Предимствата, които Австрия предлага на туристите, не се нуждаят от препоръка. Страната е известна по света с алпийските си пейзажи и гостоприемството на своите жители.

Срез забележителностите тук са: Виена (дворците „Шонбрун“ и „Хофсбург“, Испанската школа по езда, кафенетата, Пратера), Залцбург (града на Моцарт, мястото, на което се организира Моцартовият фестивал), Виенската гора, Алпите в околностите на Филах (Каринтия), солните залежи край Бад Ишъл (по следите на императрица Сиси), Каринтия, Тиролските Алпи.

Очарователните планински пейзажи, неограничените възможности за практикуване на зимни спортове, вечерите, прекарани в приятна атмосфера на алпийските пансиони или сред особеното очарование на Виена, привличат като магнит милиони чужди туристи всяка година. Австрия е прочута и със своя богат културен живот.

Виена е била столица на Хабсбургската империя и не престава да бъде основен център на политическия, икономическия и културен живот. По цял свят са известни императорският дворец „Хофсбург“, катедралата „Свети Стефан“ и дворецът „Шонбрун“, прословутите Щатстеатър и Бургтеатър, както и вкусните шоколадови сладкиши, предлагани в хотел „Захер“. Социалният живот на града се води в кръчмите и спокойните кафенета.

Залцбург е очарователният град на Моцарт, заобиколен от планини и с прекрасна барокова архитектура. Хиляди меломани идват на брега на река Залзах по време на ежегодния фестивал, посветен на композитора.

Столицата на Тирол е Инсбрук – прочутата резиденция на Хабсбургите. Туристите са привлечени от известните ски станции, разположени по стръмните склонове на Алпите. Въздухът от унгарските степи се усеща в района на Бургенландската равнина, в близост до езерото Нойзидлерзе. Горните Таври с техните пейзажи и алпийският масив Отцтал оставят незабравимо впечатление. В района на Залцбург и Каринтия туристите съчетават отдих край езерото с приятни кулинарни изживявания.

Информация: Деагостини, Изображение: Pixabay

382 Прегледа