Австралия е единствената страна, която заема цял континент. Известна е с обширните си пустинни области. Големия бариерен риф и уникалните си диви животни. Столицата на Австралия е Канбера.

География

Австралия е една от най-големите държава в света, но е и най-малкият континент. Разположена на юг от Азия, Австралия е между Индийския и Тихия океан. Недалеч от югоизточния й бряг е остров Тасмания. Той има повече от 4000 езера се намира най-големият коралов риф в света – Големият бариерен риф.

Западната половина от континента е плато с няколко пустини, включително и Голямата пустиня Виктория. Източно от платото се намира ниска област, която преминава в Голямата вододелна планина. В най-югоизточния край са Австралийските Алпи. Връх Косцюшко, най-високият в Австралия, се издига в тях на 2228 метра. Реките Дарлинг и Мъри текат през югоизточната част.

Австралия е много суха. В повечето области летата са горещи, а зимите – меки. Тъй като тя е в Южното полукълбо, лятото започва през декември, а първият зимен месец е юни.

Растения и животни

Растенията в Австралия са разнообразни в отделните райони. Във влажните гори на североизток виреят цъфтящи растения, палми и лаврови дървета. Гористи местности и гори покриват Източна Австралия. Евкалиптите са често срещани във високите области на юг и по краищата на пустините. Пустинни шубраци и треви растат в сухите райони.

Страната е дом на много уникални животни, включително ему (големи безкрили птици), динго (диви кучета) и птицечовки (снасящи яйца бозайници). Голяма част от двуутробните животни в света живеят в Австралия – например кенгура, коали и валаби. Срещат се и крокодили, гущери, змии, морски костенурки и папагали.

Население

Над 90 процента от австралийците имат европейски корени. През годините Австралия приема много имигранти – жители на други страни. Наложени са обаче изисквания за достъп, за да се затрудни заселването на хора, които не са бели.

Това се променя през 1973г. След това много азиатци емигрират на континента. Аборигените, коренните жители на Австралия, представляват малък процент от населението.

Почти 70 процента от австралийците са християни. Има и малки групи будисти и мюсюлмани. Доста хора не изповядват никаква религия.

Централният район, представляващ пуста и дива област, е слабо населен. Около 85% от всички австралийци живеят в големи градове, главно по крайбрежието. Официалният език е английският.

Икономика

Австралия е преуспяваща страна. Повечето й жители са заети с търговия, във фирми за обществени услуги и в промишлеността. Произвеждат се храни, печатни и метални изделия, химикали и машини.

Австралия е богата на полезни изкопаеми като петрол, въглища и природен газ. Мините осигуряват желязо, алуминиева руда, мед, опали и сапфири.

Селското стопанство и риболовът не са водещи отрасли на местната икономика. Но Австралия все пак е един от най-големите производители на вълна. Вълната идва от над 100 милиона австралийски овце. Фермерите отглеждат пшеница, зеленчуци, плодове, ядки, памук и други култури.

История

Аборигените са живели в Австралия най-малко 40 000 години преди пристигането на европейците. Те са дошли от Азия с лодки или по суша, която сега е под водата.

Европейски изследователи

Не е изключено португалски и испански изследователи да са стъпили в Австралия още през XVI век. През XVII век неколцина холандски изследователи стигат до континента. Сред тях са Дирк Хартог и Авел Тасман. Хартог открива западното крайбрежие, а Тасман плава покрай южния край на днешния остров Тасмания. Плаванията дават основание на холандците през 1644г. да нарекат континента Нова Холандия, обаче не се заселват там.

Английският пират и по-късно изследовател Уилям Демпиър слиза два пъти на западния бряг към края на XVII век. През 1770г. капитан Джеймс Кук стъпва в Югоизточна Австралия и я обявява за собственост на Великобритания. Той назовава района Нов Южен Уелс.

Първа флотилия и заселване

Капитан Кук смята, че Нов Южен Уелс е подходящо място за заселване. По това време английските затвори са претъпкани. Затова английското правителство решава да изпрати затворници в Австралия и да създаде наказателна колония – място, където престъпниците да живеят.

Капитан Артър Филип командва първата флотилия. Той повежда 11 кораба с около 200 морски пехотинци, малко свободни заселници и над 700 осъдени, както и с хранителни припаси и селскостопански животни. Плаването продължава повече от осем месеца и условията са много тежки. Стигат до Австралия през януари 1788г. и се установяват в залив, който наричат Сидни Коув. Филип става първият губернатор на колонията.

Осъдените и заселниците работят за разчистването на земя и създаването на ферми. Не са привикнали с климата, който е много различен от английския, така че се борят да оцелеят. Но скоро пристигат още осъдени и заселници и селището се разраства. През XIX век са заселени и други части на страната. Някои от селищата също са наказателни колонии. През 1851г. откриването на злато привлича хиляди нови имигранти в Австралия. Селищата растат и колониите се отделят от Нов Южен Уелс. Така са създадени Тасмания, Западна Австралия, Виктория, Куинсланд и Южна Австралия.

Притокът на заселници почти помита аборигенското население. Много аборигени умират, борейки се за своята земя, или от болести, донесени от европейците.

Независимост и война

Към края на XIX век във всяка от шестте отделни колонии е избран парламент, или група от законодатели. През 1901г. те стават щати, обединявайки се във федерация. Новата република Австралия има национален парламент и шест щатски парламента. Поддържа обаче и връзки с Великобритания като част от Британската общност (група бивши британски колонии, днес Общност на нациите).

Когато започва Първата световна война, австралийците се сражават редом с британската армия. Много от тях загиват в битката при Галиполи през 1915г. Австралия подкрепя Великобритания и когато през 1939г. избухва Втората световна война. През 40-те години на XX век японците нападат няколко австралийски града. Самолетите им бомбардират Даруин, а подводници обстрелват Сидни. След войната населението на Австралия нараства стремително. Много имигранти пристигат от изтерзаната от войната Европа.

Последни събития

През 70-те години на XX век Австралия започва да се съсредоточава върху азиатските си съседи. Пристигат много азиатски имигранти и търговията между Австралия и редица азиатски страни се засилва.

През 90-те години на XX век аборигените си извоюват известни права върху земята. Спечелват си и повече уважение от страна на белите австралийци. Ала много от тях продължават да се сблъскват с трудности.

Британският монарх е държавен глава на Австралия. Някои австралийци призовават за промяна. Искат страната им да стане република с президент за държавен глава. През 1999г. обаче гласуват против пълното отделяне от Великобритания. Въпреки че британският монарх е официален държавен глава, правителството се ръководи от министър-председател. През 2010г. Австралия се сдобива с първата си жена премиер, когато Джулия Гилард става лидер на управляващата Лейбъристка партия.

Изображение: Pixabay

261 Прегледа