Природните богатства, развитото селско стопанство и восокообразованото население са факторите, допринасящи за благосъстоянието на Австралия. Придобивките на съвременните технологии и благоденствието на едно индустриално общество, обаче, са подминали аборигените на така наречения „щастлив континент“. За сметка на това, аборигените запазват във времето своите древни традиции и обичаи, датиращи от 50 000г.

От колония на осъдените до индустриална страна

След 130 години на английско колониално господство австралийските провинции се обединяват през 1901г. и след Втората световна война си извоюват национална независимост.

През 1770г., на брега на изгряващото слънце на Австралия пуска котва английският мореплавател Джеймс Кук. След като САЩ обявява независимостта си, Англия вече няма къде да изолира престъпниците си и затова решава да изпраща осъдените далеч в Тихия океан. Първият кораб със 1500 осъдени пристига в Австралия през 1788г. Оттогава започва изтласкването на местното население от плодородните земи към недружелюбните територии на страната. Откриването на злато през 1851г. води до преселването на много хора на австралийския континент. Така започва бързото изграждане на градове като Сидни, Мелбърн и Хобарт. По време на Втората световна война Австралия престава да бъде изолирана и влиза във войната срещу Япония, заедно със съюзниците от Запада.

Сред забележителностите тук са: Сидни (операта, мостът Порто, местността „Скалите“); Мелбърн, Големият коралов риф (коралите, остров Бедара), Атертън, Тейбълендс (джунгла), златните мини в Чартърс Тауърс, мъртвият град Куулгарди, Националният парк Какаду, скалата Айърс – недалеч от Алис Спрингс (изворите Алис), Тасмания: Хобарт (Батъри Поинт – квартал от колониалния период, както и древната тъмница на Порт Артур).

По отношение на икономика, развити са: Селско стопанство: отглеждане на телета и овце (най-голямо производство на вълна в света), лозарство и производство на зърнени храни; природни богатства: черни и кафяви въглища (най-голям дял в износа), мед, боксит (най-голям дял в износа), уран, суров петрол, природен газ, злато, сребро, диаманти; туризъм.

На пристигналия в Австралия пътешественик е много трудно да си представи огромната територия на австралийския континент. Най-обширни са пустините и полупустинните райони, необитаваните територии от т.нар. „червен център“. Населените места са на големи разстояния едно от друго (отдалечени са на километри), както и градовете в Австралия, в които живеят между 9 000 000 и 10 000 000 жители.

„Терра аустралис“ (Terra australis), тоест южна територия

Австралия е единствената страна, която едновременно е и континент. Тя се намира изцяло в южното полукълбо и е смятана за най-стария, най-малкия, най-плоския и най-ненаселения континент.

Интересни факти

  1. От 1992г. получаването на австралийско гражданство не изисква клетва за вярност пред Британската корона.
  2. Щатът Куинсленд е известен като страната на овцете. Тук се намират най-големите стада овце в света.
  3. През 2000г. е проведена олимпиадата в Сидни.
  4. През 1996г. Върховният съд дава на аборигените правото на собственост върху земите, които те ползват под аренда от държавата. Така аборигените получават 8% от територията на страната, 12% са частна собственост, а останалите около 80% принадлежат на Короната на Великобритания.

Австралия е най-малкият от населените континенти, но като държава е шеста по големина в света. Природният пейзаж не е много разнообразен, тъй като две-трети от територията й се заемат от Западното плато (кристален щит) и обширните пустини.

На изток от тези плата и пустини между залива Карпентариа и езерото Ейре, се намира Големият артезиански басейн. Благодарение на подземните води и водата от река Мъри, това е най-богатият на вода басейн в Австралия.

По продължение на източния бряг, от нос Йорк до Тасмания, се простират Планините на големия вододел. Продължението им стига до провинция Нова Южна Шотландия, „Източни високи планини“, където се намира и най-високият връх в тези планини, връх Косцюшко (2228 м). На тясната ивица на югоизточния бряг живее повече от 90% от общото население на Австралия.

Фауната и флората на Австралия са необикновени, благодарение на отдалечеността от другите континенти. Тук се развиват уникални растения и се срещат специфични животни като кенгуруто, емуто и коалата.

Изображение: Pixabay

339 Прегледа