Гмуркането в топлите води на Карибско море е чудесна възможност човек да се възхити на цялото богатство от цветове на подводната флора и фауна.

Океанът на митовете и мистериите

Хилядолетни легенди обгръщат Атлантическия океан. Той и до днес пази тайнствения си и страховит характер.

Атлантикът е най-близкият и засега най-добре познат океан. Тук започва епохата на Великите географски открития и експанзията на европейската цивилизация. В Античността е познат само като морски път, който върви покрай бреговата линия. През Средновековието добива славата на море, пълно с опасности („морето на мрака“ според арабите). Изключителната му значимост се утвърждава едва след епохата на Средновековието.

Атлантида – великият континент, потънал вероятно преди много векове, трябва да се е намирал навътре в Атлантика между бреговете на Африка и Южна Америка. И до днес липсват неоспорими доказателства за съществуването му. Морските течения и бурите в района винаги са плашили моряците, които са измислили безброй легенди за тях. Последната голяма катастрофа става преди 90 години. „Титаник“ (най-големият кораб в света по това време) поема на път от Европа към Ню Йорк, стремейки се да получи „Синя лента“ – отличие за най-бързо преплаване на това разстояние. На 14 април 1912г. айсберг в Атлантика побеждава металния колос. 1503 души изгубват живота си. В деня на трагедията океанът е напълно спокоен. „Титаник“ се сблъсква с айсберг, който причинява огромен пробив в подводната част от корпуса на кораба.

Британските и аржентинските войници, взели участие във войната за Фолклендските острови през 1982г., си спомнят за Атлантическия океан с неприятно чувство. Конфликтът за контрола над тези няколко скалисти острова в южните води на океана избухва поради убеждението, че в близост до тях има нефтени залежи.

Сред забележителностите тук са красивите плажове по бреговете на всички континенти, граничещи с Атлантическия океан, островите Мадейра, Азорските острови, Зелен нос, Канарските и Антилските острови.

Интересни факти

  • Чарлз Линдбърг предприема първия полет над Атлантическия океан през 1927г.
  • Естуарът на река Ла Плата в Аржентина разделя зоната с умерен климат от тази със студен климат в южната част на Атлантическия океан.
  • Смята се, че нефтените залежи в Мексиканския залив са около 5 милиарда тона.
  • Атлантическият океан е най-младият океан на планетата. Преди около 15 милиона години той е бил само едно водно пространство с ограничени размери, появило се в резултат на разделянето на първичния континент Пангея.

Атлантическият океан пресича почти всички климатични пояси на земята по дължина от 21 300 км. Измежду многобройните морета, които са част от Атлантическия океан, Саргасово море заслужава да бъде специално упоменато – то е единственото море в света, което няма континентални брегове и чиито води са гъсто населени със саргасо (водорасли с кафяв цвят).

Атлантическият океан – буквата „S”

Атлантическият океан има формата на латинската буква „S”. Той се простира от Гренландия на север, покрай западните брегове на Африка и Карибите, до Антарктида на юг. Над половината от сладките води на планетата се вливат в този огромен воден басейн.

В северната част на Атлантическия океан се извършва най-интензивната навигация в света и парадоксално – пак тук се намират най-богатите риболовни зони. Половината от уловената риба в света идва от водите на Атлантика. За съжаление, интензивната експлоатация през последните години е намалила чувствително броя на редките видове, като китове например. Нефтените полета в Нигерия и Мексиканския залива отравят ареалите на репродукция на рибите и хабитатите на морските птици, а интензивното селско стопанство „подхранва“ водите на Атлантическия океан с нитрати и токсични пестициди. Като последствие от това водораслите растат много бързо и заплашват екологичното равновесие в целия басейн. Областите, богати на риба (треска, платика, пикша), мекотели и стриди, намаляват с ужасяващи темпове.

Топлото морско течение Гълфстрийм (в превод „течението на залива“) оказва значително влияние върху формирането на климата в района и има важна роля за корабоплаването. То се образува в Южна Америка, откъдето тръгва в две различни посоки: от една страна, към северната част на Атлантическия океан и после към бреговете на Африка, а от друга, към Мексиканския залив. В продължение на векове Гълфстрийм носи корабите, потеглили от Европа към Западна Индия. Освен това то има определящо значение за времето на нашия континент.

Изображение: Pixabay

264 Прегледа