Акрополът е сърцето на древна Атина. Внушителната сграда на Партенона, храм на Атина Партенос (Девицата), се извисява над хълма и е един от най-известните архитектурни паметници в света. Строежът му започва през 447г.пр.Хр. по поръчка на Перикъл.

Люлката на демокрацията

Демокрацията се заражда в древна Атина в предхристиянската епоха. Забележителни политици и философи векове наред се борят, за да създадат тази политическа система.

През VII в.пр.Хр. властта в Атина преминава от ръцете на царете в ръцете на аристокрацията. От техните среди се избират архонтите, които изпълняват най-важните функции в държавата до смъртта си. С времето, обаче, властта на елита става все по-ограничена.

Солон се смята за основоположник на демокрацията. Реформите, проведени от него през 594г.пр.Хр., променят коренно организацията на атинския полис. След него се установява тиранията на Пизистрат. След отстраняването му Клистен предприема решителни мерки в името на демокрацията – броят на членовете на Съвета е увеличен на 500 души и по този начин атиняните добиват повече възможности за участие в управлението.

Следващите векове минават под знака на непрестанните войни между Атина и Спарта за властта над Гърция. През V в. пр. Хр. Двата града обединяват силите си срещу нашествието на персите. С течение на времето политическата система на Атина претърпява различни промени, между които и реформата на Перикъл, отнасяща се до правата на гражданите. Дори разрушаването на града през 480г.пр.Хр. не успява да разклати темелите на тази система, основана на идеята за гражданството.

По отношение на климата тук, той е субтропичен (средиземноморски) климат със сухи, горещи лета и меки зими. Средната температура през януари е 18 градуса, а през юли 27 градуса по Целзий.

По отношение на икономиката, Атина е административен, икономически и туристически център. От промишлеността е развита: хранителната, конфекция, корабоплаването, рафинерии; пристанището Пирея.

Сред забележителностите тук са: Акрополът (Партенонът, Театърът на Дионис, Ерехтейонът, Храмът на Нике, статуята на Атина), Националният археологически музей, Античната агора, Ареопагът, Византийският музей, Олимпийският стадион, кварталът Плака (Кулата на ветровете, Малката митрополия).

Интересни факти

  1. В Атина се провеждат първите съвременни Олимпийски игри през 1896г. Сто години по-късно градът губи надпреварата за организиране на Олимпиадата в полза на Атланта. Олимпийските игри се завръщат в Атина едва през 2004г.
  2. Трима от най-известните философи в света са живели в Атина – в тукашните академии са преподавали някога Сократ, Платон и Аристотел.
  3. Покровителката на Атина, която дава и името на града, е богинята на мъдростта Атина – любима дъщеря на Зевс.
  4. В Атина е седалището на Гръцката православна църква. Повечето гърци са източноправославни християни.

На картата на Атина лесно се забелязва разликата между геометрично подредените улички около Акропола. Централната точка на града е площад „Синтагма“ (платия Синтагматос). Оттук бързо се стига до всички паметници и всички интересни места на града. Тук се намират и сградата на Парламента и Гробът на Незнайния воин, пред който стоят на стража войници от Националната гвардия, облечени в характерни униформи с фустанели и помпони.

Атина – Акрополът, Агората и Ареопагът

Още от времето, изгубено в мрака на вековете, Атина е свързващо звено между Изтока и Запада. Съвременна Атина по удивителен начин съчетава античното и модерното.

Атина се намира в котловина в югозападната част на Атика. Една трета от населението на Гърция (3,1 милиона жители) живее в градската агломерация на Атина. Столицата на Гърция, както и пристанището Пирея, са основните икономически центрове в източната зона на Средиземно море.

Съвременна Атина е осеяна с паметници на античната архитектура. Най-известната част на града е Акрополът („Високият град“), разположен на хълм, южно от центъра на града. Тук се намират Партенонът, храмът на Нике и храмът Ерехтейон. На запад от Акропола се намират Агората – политическият център на древна Атина, и Ареопагът – седалището на най-стария съд. Туристите могат да се възхитят на многобройни останки от славното минало на този град държава в Националния археологически музей. Историческият център на града – Плака – е разположен на север от Акропола. Тесните улички на този квартал носят атмосферата на ориенталските пазари. Най-големият проблем на Атина е уличното движение, което е сериозно ограничено за частните автомобили. Въпреки това смогът (на гръцки “неф„с” – облак), който се носи над града, продължава да създава главоболия на жителите на античните сгради. По повод на Олимпийските игри през 2004г. градът се подготвя за посрещането на многобройни гости – построени са и нови линии на метрото.

Изображение: Pixabay

426 Прегледа