Характерни за Антарктида са ледените блокове, откъснали се от големите ледници на континенталната платформа и навлезли в морето. Тези огромни отломки образуват високи планини от лед, които се носят по водата и се наричат айсберги.

Антарктида – рай за изследователите

Преди близо 200 години започва „щурмът към Южния полюс“. Политиците и учените не са се и надявали под дебелата ледена обвивка да открият нефт и други природни залежи. Най-накрая през 1991г. Антарктида е обявена от ООН за „общо наследство на човечеството“. Международният договор за Антарктида забранява добива на природни богатства от континента.

Кой е видял за първи път Антарктида? Няма точен отговор на този въпрос. Учебниците по история посочват 1820г. като година на откриването на континента, осъществено от трима изследователи: руският морски офицер Фадей Ф. Готлиб фон Белингсхаузен, американският капитан на китоловен кораб Натаниел Браун Палмър и английският морски офицер Едуард Бранфилд. От този момент започва надпреварата за Южния полюс. През 30-те и 40-те години на XIX век интересът на учените е насочен към наблюдения на непознатия дотогава антарктически бряг. Първият човек, който стъпва на леда на Антарктида през 1895г., е норвежкият полярен изследовател Карстен Егберг Борхгревинк.

Първият опит за достигане до Южния полюс принадлежи на ирландеца Ърнест Шекълтън, през 1908г. Силните снежни бури обаче го принуждават да се откаже на 200 километра от заветната цел. Още по-драматично е съревнованието между Роалд Амундсен и Робърт Скот през 1911г. – норвежецът и англичанинът тръгват почти едновременно, отправяйки се към Южния полюс на земното кълбо. Амундсен разполага с по-добро оборудване и следва по-благоприятен маршрут. На 14 декември 1911г. той достига Южния полюс. Скот се добира дотам чак на 17 януари 1912г. Норвежецът се завръща щастлив у дома, а Скот загива по време на обратния път.

Интересни факти

  • Южният полюс е достигнат за първи път на 14 декември 1911г. от норвежеца Роалд Амундес, 34 дни преди английския изследовател Робърт Скот.
  • На Антарктида са изградени 42 целогодишно работещи научни и метеорологични станции на 18 различни страни.
  • 26 февруари 1977г. е датата на официалното откриване на полската научно-изследователска станция, наречена „Х. Арктовски“, на остров Кинг Джордж. Първата полска полярна станция, която днес вече не работи, е открита през 1959г. в Оазиса на Бънгър и е получила името „А. Б. Доброволски“.
  • Антарктида е известна като кръг, разположен около Южния полюс. Оттук всички пътища водят на север.

Названието „Антарктида“ произлиза от гръцкия термин „антарктос“, който в свободен превод означава „намиращ се на обратната страна на северните земи“. За първи път това наименование е използвано от полярния изследовател Чарлз Уилкис през 1840г.

Антарктида – замръзналият континент

Този континент е много слабо населен. Почти цялата му повърхност е необитаема. Но тъкмо студеният климат и суровият пейзаж на Антарктида непрестанно привличат тук търсачи на приключения от цял свят.

Антарктида е разположена на повече от 60 градуса южна географска ширина. Съставена е от твърд лед и крайбрежни острови, като има формата на кръг. В западната й част се намира Антарктическият полуостров. Континентът е заобиколен от три океана – Атлантическия, Индийския и Тихия.

Антарктида е смятана за най-далечния, най-мразовития, най-суровия и най-недружелюбния към хората континент. Със своята площ от близо 14 млн. кв. км, Антарктида е един път и половина по-голяма от Европа.

Обширната и открита ледена покривка достига до три километра височина. Бурните ветрове са набраздили повърхността на леда, като са образували своебразни реки с чудновати форми. Ледени блокове се носят сред ледникови долини в посока към морето. Откъсналите се краища на ледниците образуват планини от лед. Океаните около тях изобилстват от риба и привличат безброй морски птици и бозайници. Сред видовете са тюлените, чайките, буревестниците, албатросите и пингвините. Техните гласове отекват безспирно из ледената пустош сякаш се бунтуват срещу враждебността на тази земя.

От геологическа гледна точка в Антарктида могат да се обособят две големи области. През целия континент се простират Трансатлантическите планини, които разделят Антарктида на Източна и Западна.

484 Прегледа