Англия е най-голямата от четирите части на държавата Великобритания (Обединено кралство). Другите части са Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Лондон е столицата на Англия и на цяла Великобритания.

География

Англия е разположена на остров Великобритания, който се намира край бреговете на Западна Европа. Ламаншът отделя Англия от Франция. Шотландия е на север от Англия, а Уелс – на запад.

По-голямата част от Англия е хълмиста. На северозапад се намират Кембрийските планини. Пенинските планини са по-ниски и пресичат северната и централната част на Англия. По крайбрежната ивица се издигат скали и има заливи. Най-дългата река в Англия е Темза. Тя тече през обширен район в югоизточната й част. Климатът в Англия е мек и дъждовен.

Население

Народът на Англия е смесица от много различни етнически групи. Най-ранните заселници са келтите. По-късно нахлуват нашественици от Германия, Дания, Франция и други части на Европа. Англичаните са предимно потомци на тези народи. В Англия живеят и малки групи африканци, азиатци и карибци. По-голямата част от населението живее в градове.

Мнозинството от жителите на Англия са християни. Официалната църква в страната е Англиканската, която е протестантска. В Англия има големи религиозни общности от мюсюлмани, сикхи, индуисти и евреи.

Икономика

Услугите, като туризъм, банково дело и застраховане, са най-важната част от английската икономика. Лондон е важен световен финансов център. Добре развити са хранително-вкусовата, химическата, текстилната, компютърната, автомобилостроителната и самолетостроителната индустрия. Сред по-важните култури, които се отглеждат в Англия, са пшеница, ечемик, картофи и други зеленчуци. Развъждат се крави и овце за месо и мляко.

История

Земите на днешна Англия са обитавани от хиляди години. Още през VI век пр.Хр. в тях живеят келти. По-късно идват римляните. През V и VI век Англия е завладяна от три народа от Северна Европа – англи, сакси и юти. Техният език – англосаксонски, се превръща по-късно в английски. Районът, в който живеят, става известен като „земя на англите“, а по-късно – Англия.

Норманите, народ, който идва от Франция завладяват Англия през 1066г. Те я управляват до 1154г., когато на власт идва Хенри II. Хенри поставя началото на нова династия от английски крале и завладява нови територии, с които разширява страната.

Първите английски крале воюват с Римокатолическата църква и с аристократите за надмощие. Крал Джон е жесток и мразен владетел. Аристократите се обединяват срещу него, за да ограничат властта му. През 1215г. те принуждават крал Джон да приеме документ, наречен Магна харта. Магна харта дава права на английския народ. По-късно през XIII век, е създаден Парламентът, английският законодателен орган.

По време на управлението на кралица Елизабет I (1558-1603) Англия става велика морска сила. Английските кораби побеждават флотата, изпратена от Испания. Мощта на страната бързо се разпростира и в други части на света. Английските търговци създават фактории в далечни земи, включително в Индия и Северна Америка.

През XVII век английските крале се обявяват срещу Парламента. Те не желаят да делят с него властта си. Този конфликт довежда до гражданска война през 1642 г. Хората, които подкрепят краля, воюват срещу тези, които подкрепят Парламента. Привържениците на Парламента печелят. От 1649г. до 1660г. Англия няма крал. На трона отново застава крал едва през 1660г. Но оттогава насам властта на английските крале и кралици е ограничена.

В продължение на стотици години Англия постепенно установява контрол и над съседните територии. Уелс се обединява с Англия през 1536г. През 1707г. Шотландия се слива с Англия и Уелс и образуват кралство Великобритания. През 1801 към Англия, Шотландия и Уелс е присъединена и Ирландия и те образуват Обединеното кралство. По-голямата част от Ирландия се отделя през 1921г., но Северна Ирландия остава в пределите на Обединеното кралство.

Изображение: Pixabay

333 Прегледа