Като храм, датиращ от XII век, който се намира в Камбоджа, Ангкор Ват е най-голямата религиозна постройка в света.

Характерни особености

Ангкор Ват е дълъг около 1554 и широк 1371 м. Заобиколен е от стена и ров. От първоначалните му девет кули са запазени пет.

Първоначално храмът е бил посветен на индуисткия бог Вишну. Дърворезби представят индуски легенди и прославят краля, заповядал да бъде построен. Скулптури го изобразяват като Вишну или го показват как изпълнява кралските си функции. Много индуиски изображения по-късно са заменени с будистко изкуство.

История

От IX до XV век град Ангкор е столица на могъщото камбоджанско кралство, наречено Кхмерска империя. Ангкор Ват е най-прочутият от градските храмове. Кхмерите започват строежа на храма при управлението на крал Суряварман II, което продължава от около 1113 до 1150 г. Той е завършен след смъртта на владетеля. През 1177г. Ангкор е плячкосан от нашественици. Следващият крал решава, че индуистките богове са се провалили, и превръща Ангкор Ват в будистко светилище.

Град Ангкор е изоставен през XV век. Самият Ангкор Ват е поддържан от будистки монаси като място за поклонение. Въпреки това части от него са повредени от корени на растения или са отмити от вода.

Изображение: brightcove04pmdo-a.akamaihd.net

606 Прегледа