Ангината, наречена още тонзилит, е инфекция на сливиците. Те са овални, изградени са от тъкан и се намират в гърлото. Обикновено помагат за предпазването на организма от заболявания. Но понякога самите те се заразяват. Заразяването е атака от мънички микроби, които причиняват болестите. Децата се разболяват от възпаление на сливиците по-често от възрастните.

Микробите, причиняващи възпалението на сливиците, се наричат бактерии и вируси. Заразените сливици стават големи и червени. Заболелият най.напред усеща, че гърлото му е възпалено. Понякога в това състояние е болезнено да се говори или преглъща. Температурата на пациента се повишава. Възможно е да се подуят жлезите отстрани на врата.

Възпалението на сливиците се предава лесно, особено с кашлянето и кихането. Избягването на хора с ангина намалява вероятността от заразяване. Миенето на ръцете убива бактериите и вирусите, които я причиняват.

Лечението зависи от отделния случай. Ако причината са бактерии, лекарят предписва антибиотик. Вирусното възпаление на сливиците обикновено преминава от само себе си. Най-често трае по-малко от седмица. През това време болният трябва да си почива и да пие много течности. При някои сериозни случаи трябва да отстрани сливиците.

Изображение: bukvarche.com

445 Прегледа