Анасазите са местно американско племе, чиято цивилизация се е развивала, започвайки около 100г. Известни са като обитатели на скалите заради големите постройки, които изграждали в тях. Живеели в областта, където се събират днешните щати Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта.

Ранните къщи на анасазите били подземни ями със стени, облицовани с камъни. С времето жилищата в ямите се превърнали в кивас – помещения, в които се извършвали религиозни обреди. По-късно анасазите заживели над земята в прости едноетажни къщи, направени от кал и дърво или камък.

Вероятно към средата на IX век анасазите започнали да изграждат многоетажни постройки, които напомняли съвременните кооперации. Строели някои от тях в скалите, където трудно можели да бъдат нападнати от враговете си.

Първите анасази оцелявали с лов и събиране на диви растения. Към 700 г. обаче се научили да отглеждат царевица, боб, тиква и други култури. Когато фермерските им умения се подобрили, запасите от храна нараснали. Броят на населението се увеличил и започнали да строят големи постоянни селища.

Неизвестно защо около 1300г. анасазите изоставили своите многоетажни постройки. Разделили се на по-малки групи и се насочили на юг и изток, където построили нови села.

Потомци на анасазите са индианците пуебло. Те създали по-малки селища, главно в долината на Рио Гранде в Ню Мексико и Аризона. Към края на XX век около 60 000 индианци пуебло живеят в Съединените щати.

Изображение: avalonrvcenter.com

404 Прегледа