Амстердам е най-големият град в Нидерландия, държава в Северозападна Европа. Той е официалната столица. Седалищата на правителствените органи обаче са в Хага.

Амстердам е исторически град, както и главен икономически център на страната. Прочут е и като място на свободата и толерантността. Туристите го посещават, за да се полюбуват на живописните му канали и колекциите с велики произведения на изкуството. Музеите в града представят творби на знаменити холандски майстори, сред които Рембранд и Винсент ван Гог.

През Амстердам тече река Амстел. Градът е разположен и край водно пространство, наречено Ай. Канал свързва Ай със Северно море. Амстердам е главно пристанище.

Част от сушата на Амстердам някога е била под водата, но хората са я отводнили. Система от помпи, диги и канали пречи на водата да нахлуе отново. Кораби пътуват из града по мрежата от канали. Повече от 1000 моста над каналите осигуряват връзка по суша.

Икономика

В продължение на седем века Амстердам е бил център на международна търговия и транспорт. Сред другите важни отрасли са банковото и застрахователното дело, както и туризмът. Дейностите за осигуряване на разнообразни услуги също носят приходи на града.

История

Амстердам се появява като рибарско село през XIII век. До XV век се превръща във важно пристанище.

През XVI век евреи и протестанти водят религиозни войни в други части на Европа. Много от тях се заселват в Амстердам, защото е известен със свободата на вероизповеданията.

Годините на XVII век са златната епоха за града. Той се развива и забогатява като център на търговията и банковото дело. Някъде през XVIII век запада.

Войски от нацистка Германия го превземат през 40-те години на XX век, по време на Втората световна война. Нацистите избиват повечето амстердамски евреи.

След войната Амстердам отново започва да процъфтява. Икономиката му се разраства силно към края на XX век.

364 Прегледа