Амебата е едноклетъчно, което е сред най-простите живи организми. Повечето амеби са толкова малки, че могат да се видят само под микроскоп. Изглеждат като миниатюрни петънца от безцветна пихтия.

Амеби са открити в прясна и в солена вода. Живеят и във влажни телесни части на други животни, а също и във влажна почва. В тялото на хора са открити най-малко шест вида амеби.

Частите на амебата са малко. Тя има тънко покритие, наречено ципа. Във вътрешността са ядрото, хранителните вакуоли и свивателните вакуоли. Хранителните вакуоли смилат храната. Свивателните вакуоли изхвърлят излишната вода.

Амебите се движат, като променят формата си. Най-напред амебата протяга своето пихтиесто тяло навън като стърчащ пръст, издаващ се от стиснат юмрук. Издатината се нарича псевдопод (лъжливо краче). След това амебата прелива основната част от тялото си в псевдопода, което го кара да нарасне. Накрая псевдоподът става толкова голям, че обхваща цялото тяло. Нови псевдоподи се образуват, щом предишните изчезнат.

За храна амебите разчитат главно на растения и други едноклетъчни организми. Те използват своите лъжливи крачка вместо уста. Протягат се, за да заобиколят храната, и се придвижат над нея.

При размножаването ядрото на амебата просто се дели на две части. Двете половини се отделят една от друга и всяка взема част от цитоплазмата. По този начин от една амеба стават две.

Изображение: petmd.com

468 Прегледа