Амазонка е най-величествената река в Южна Америка. Тя е по-пълноводна от която и да било друга река в света. Дължината й е към 6400 км, като само река Нил в Африка е по-дълга.

Амазонка извира от планинската верига Анди в Перу. Оттам тече на север и след това на изток през Бразилия. Влива се в Атлантическия океан. Чрез Амазонка се оттичат почти една трета от водите в Южна Америка. Областта обхваща по-голяма територия от Бразилия и Перу, части от Боливия, Еквадор, Колумбия и Венецуела.

Растения и животни

В района на Амазонка се намират най-големите влажни тропически гори на планетата. Растителният и животинският свят е забележително богат. Почти три четвърти от всички видове растения в света виреят там. Сред животните има маймуни, мравояди, анаконди, тукани и големи гризачи, наречени капибари. Месоядните пирани са сред многобройните риби в реката.

Население

Милиони бразилци живеят в големи градове в района на Амазонка. Белем, Манаус и Сантарем са големи, бързо разрастващи се градове.

Навремето около 7 милиона индианци са живели в района на Амазонка. Европейците пристигат към XVI век. Превръщат много индианци в роби и ги пропъждат от Бразилия. Други индианци умират от болестите, пренесени от европейците. През 90-те години на XX век индианците край Амазонка са около 600 000. Повечето обитават отдалечени области.

Икономика

Страните от района на Амазонка използват природните богатства, открити там. Махагон, амазонски кедър и други дървета се секат заради дървесината им. Каучукът е друг ценен растителен продукт. Добиват се диаманти, злато и петрол.

Много хора са загрижени за въздействието на икономическото развитие по поречието на Амазонка. Учените предупреждават, че унищожаването на част от горите застрашава растенията и животните, които се срещат там.

Изображение: c402277.ssl.cf1.rackcdn.com

459 Прегледа