Алжир е държава на северното крайбрежие на Африка. Тя е втората по големина страна на континента. Нейната история, език, обичаи и ислямска религия я правят част от арабския свят. Столицата й е град Алжир.

География

Алжир граничи с Тунис, Либия, Мали, Мавритания, Западна Сахара и Мароко. Средиземно море се намира на север.

По-голяма част от населението живее в северната част от страната, известна като Тел. Атласките планини отделят Тел от пустинята Сахара, която заема около четири пети от страната. В Сахара се намират плата и големи „пясъчни морета“, наречени ергове. Там е и най-високият връх в Алжир – Тахат, който се издига на 2918м.

Северен Алжир има топли, сухи лета и меки дъждовни зими. Сахара може да бъде много гореща или доста студена в зависимост от сезона и времето на денонощието. Там рядко вали.

Растения и животни

Растенията в Алжир оцеляват без много вода. В района на Тел има вечнозелени храсти и ниски дървета. В пустинята се срещат туфи трева, шубраци, акации.

Типични животни за Алжир са хиени, чакали, маймуни, ястреби и пустинни змии, както и някои видове антилопи, зайци, гризачи и диви глигани. Скорпионите са често срещани в Сахара.

Население

Прадедите на повечето алжирци са бербери или араби. Берберите са народ, живял в Северна Африка преди пристигането на арабите. Сега арабите съставляват над 70 процента от населението на Алжир. Почти всички алжирци са мюсюлмани.

Икономика

Икономиката на Алжир се управлява от правителството. Основните продукти са петролът и природният газ. Повечето алжирци обаче са заети в администрацията, армията или в селското стопанство. Отглеждат се пшеница, картофи, домати, ечемик, фурми, лук, портокали, маслини и грозде. Овцете и козите са основните домашни животни. Произвеждат се храни и тютюневи изделия; цимент, тухли и керемиди; желязо и стоманени изделия.

История

В древен Алжир живеели главно бербери. Вълни от нашественици – финикийци, картагенци, римляни и вандали – ги завладяват по различно време. Мюсюлмани араби нахлуват през VII и VIII век. Османската империя поема контрола над Северен Алжир през 1518г. Франция го напада през 1830г. и превръща Алжир във френска колония.

През 20-те години на XX век алжирците започват да се стремят към повече права. През 1954г. група, наречена Национален освободителен фронт (НОФ), започва война срещу Франция. Алжир си извоюва независимост през 1962г. НОФ застава начело на новото правителство.

Първите избори в Алжир се провеждат през 1991г. Една от партиите, които участват в тях, е Ислямският фронт за спасение (ИФС), целящ да наложи ислямска държава. Когато се очертава ИФС да спечели най-голям брой гласове, армията анулира изборите и завзема управлението. Това действие разпалва унищожителна гражданска война. През 1999г. алжирците избират Абделазис Бутефлика, първия си невоенен президент след 1965г. Насилието обаче продължава и в XXI век, тъй като различни групи не спират да протестират срещу действията на правителството.

Изображение: Pixabay

403 Прегледа