Американският Аляска е огромен район с голяма природна красота, но с малобройно население. Наричана Последната граница, Аляска се отличава със скалисто крайбрежие, масивни ледници и най-високите планини в Северна Америка. Столицата на щата е Джуно.

География

Аляска е най-големият щат в страната. Когато се присъединява към САЩ, територията им се увеличава с една пета. Най-северният щат не е свързан с останалите 48 в континенталната част на САЩ. Вместо това се издава на запад от Канада в Северния ледовит океан и Берингово море. Веригата на Алеутските острови се простира на югозапад от сушата на Аляска. На югоизток е разположена „дръжката на тигана“ – ивица земя, която граничи с канадската провинция Британска Колумбия.

Северна Аляска се намира в арктическите области, като северното й крайбрежие представлява лишена от дървета равнина, наречена тундра. Там земята остава замръзнала през цялата година. На юг от тундрата са планините Брукс Рейндж. Средната част на Аляска е обширна равнина с много гори, блата и езера. Юкон, най-голямата местна река, тече през този район. Две планински вериги – Аляска Рейндж и Алеутските планини, се извиват по южния бряг на щата. Връх Маккинли в Аляска Рейндж (Северни Кордилери) се издига на височина 6194м. Той е най-високата точка в Северна Америка.

Население

Населението на Аляска е пръснато неравномерно в целия щат, като в обширни области няма или има малко жители. Повече от една трета от жителите на Аляска живеят във или около Анкоридж, най-големият град. Местните жители – ескимосите, алеутите и американските индианци – съставляват към една шеста от населението. Най-често срещаните останали националности са руснаци, филипинци, японци и китайци.

Икономика

Икономиката на Аляска се основава главно на петрола, туризма и риболова. Петролът носи такива богатства на щата, че там няма данък върху доходите. Освен това всяка година щатът разпределя между жителите част от парите, получени от продажби на петрол. Услугите, към които спадат авиокомпании, ресторанти и хотели, са насочени към туристите. Около една четвърт от всички наети жители работят за федералното, държавното или местното правителство. Сьомгата е един от главните продукти на щата. Ловят е и морски раци, вид камбала, херинга и скариди. Главното промишлено производство е обработването на риба и морски дарове.

История

Преди хиляди години ловци и събирачи от Азия първи се заселват в днешна Аляска. През 1728г. пристига руска експедиция, предвождана от датския изследовател Витус Беринг. През 1784г. Русия създава селище и станция за търговия с кожи на остров Кодиак, край южното крайбрежие. Русия притежава Аляска, докато Съединените щати не я купуват през 1867т. Държавният секретар Уилям Х. Сюард уговаря сделката. Тъй като много американци смятат, че покупката е пилеене на пари, Аляска понякога е наричана „безумието на Сюард“.

Откриването на злато в съседните части на Канада и в самата Аляска привлича хора в областта през 90-те години на XIX и началото на XX век. Половин век по-късно, през 1959г., Аляска е приета за 49-тия щат на САЩ.

Откриването на петрол, особено по арктическото крайбрежие, променя икономиката на щата. През 70-те години на XX век е изграден тръбопровод през Аляска, за да транспортира петрола от арктическите нефтени полета. Той я нарежда на второ място след Тексас по производство на петрол в САЩ. В началото на XXI век групи от природозащитници, политици и бизнесмени обсъждат дали в Аляска да не се подновят проучванията за петрол в други притежавани от правителството земи.

Информация: Британика

Изображение: Pixabay

452 Прегледа