Преди стотици години така наречените алхимици се опитвали да превърнат оловото в злато. Опитвали се и да създадат еликсири, които биха позволили на хората да живеят вечно. Тяхната област на изследване била наречена алхимия.

Алхимиците експериментирали с метали, соли, киселини и други химични съединения. Създали и много ненаучни и магически вярвания за света. Например алхимиците смятали, че положението на звездите на небето би могло да повлияе на техните химични опити. Днес учените не признават алхимията за наука. Някои от тях обаче са убедени, че алхимиците са помогнали да бъдат положени основите на съвременната химия.

В древни времена в Китай, Индия, Гърция и Близкия изток били практикувани различни форми на алхимия. Към XII век европейците научили за някои от древните практики и започнали свои собствени експерименти. Опитвали се да превърнат олово в злато, като го загряват и го смесват с много други вещества. Повечето от процедурите си запазили в тайна.

Алхимиците никога не успели да направят злато или да помогнат на хората да живеят вечно. Измислили как да се получават химични съединения, наречени неорганични киселини, от други химикали. Научили и как реагират някои съединения, когато се смесват.

  • Изображение: coubsecure-s.akamaihd.net
401 Прегледа