Алергията е реакция на човешкия организъм срещу определени външни дразнители. Някои алергии са обикновени. Мнозина страдат от сенна хрема, когато във въздуха има цветен прашец. Кожата на някои хора се обрива, щом докоснат дадени вещества. Други получават спазми в стомаха, след като са яли конкретна храна. Когато човек реагира по подобни начини на някакво външно вещество, се казва, че е алергичен към него.

Алергиите и имунната система

За да се отключи алергична реакция, се случват няколко неща. Първо, човек е изложен на някакво вещество, например цветен прашец (полен). Организмът на повечето хора просто ще пренебрегне полена. Организмът на други обаче го възприема като вреден нашественик. Когато това стане, имунната система на човека произвежда вещества, наречени антитела, за да се борят с въздействието на цветния прашец.

Произведените антитела се задържат в кръвта. Имунната система помни и разпознава специфичен дразнител, който е нападал организма. При следващия контакт с него антителата отново реагират.

Признаци на алергична реакция

Антителата реагират чрез отделяне на химикал, наречен хистамин. Той предизвиква събирането на течност в организма и подуването на клетъчните тъкани. Поради това клепачите на човек със сенна хрема стават червени и подпухнали. Хистаминът засяга и мускулите. Това може да доведе до затруднено дишане, стомашни спазми и болка. Внезапната и тежка алергична реакция, известна като анафилактичен шок (анафилаксия), може да бъде животозастрашаваща. При някои хора подобна реакция настъпва, ако вземат определени лекарства, ядат ядки и ракообразни или бъдат ухапани от определено насекомо.

Лечение

Повечето хора бързо научават от какви алергии страдат. Когато е възможно, се опитват да избегнат контакта с веществото, причиняващо алергията. За съжаление прахът и цветният прашец са навсякъде. Вземането на лекарства, познати като антихистамини, може да смекчи алергичната реакция. Антихистамините пречат на хистамина да достига до тъканите на клетките.

Изображение: steamcleanexpress.ca

355 Прегледа