Един от основните въпроси, който възниква при създаването на нов сайт – било то онлайн магазин, блог, корпоративен или друг вид сайт е „Как да го класираме и да получим повече посещения“? Съществуват различни методи за популяризация и един от безплатните, които можете да реализирате вие сами (макар, че има фирми и фрийлансъри, които се занимават професионално с това) е оптимизацията за търсачки.

Следващите 8 тактики за подобряване класирането на сайт са свързани именно с оптимизирането му така, че да се „хареса“ максимално на Google и потребителите.

Тактика 1: Колкото повече, толкова повече…

Става дума за съдържанието. Ако искате да класирате даден текст, желателно е той да е обемен. Колкото повече текст, толкова по-добре. Подробните обяснения и описания, добре развитият текст, определено биха помогнали страницата ви да се позиционира по-добре. Текстове с дължина около 800-1000+ думи биха били по-ефективни, отколкото текст с 200-300 думи. Разбира се, обема зависи от типа на сайта и текста. Например, при онлайн магазини трудно ще измислите описание на някакъв конкретен модел обувки, което да е с дължина 1000 думи. И все пак, този текст е пример за дълъг текст.

Тактика 2: Оптимизиране по ключова фраза

Ако искате да подобрите позиционирането на сайта си, то изберете си ключова фраза, за която да се класирате в Google.

Например, изберете ключова фраза с ниска конкуренция. Защо ключова фраза? Защото е много по-конкретизирано да търсиш комбинация от няколко думи, отколкото някаква обща дума, която може да се отнася за десетки неща. Например, ако напишете думата „телефон“ в Google, ще излязат различни резултати – новини, свързани с телефони, ревюта на телефони, магазин за телефони, калъфи за телефони и т.н. Само че, вас може да ви интересува колко издържа батерията на телефон X. Ако потърсите само думата „телефон“, няма да получите отговор на своя въпрос. Ето защо, конкретизирането не само ще позволи да излезете на първа страница в Google, но и шанса да привлечете повече посещаемост към вашата страница се увеличава заради конкретната фраза, по която потребителите ще са намерили сайта ви.

Тактика 3: Болдване на важната информация в текста

Това е по-скоро полезно за потребителите. „Болдването“ или „удебеляването“ на текста, ще позволи на потребителите по-лесно да разграничават най-важната информация от по-маловажната. Потребителите по принцип са нетърпеливи и обичат да намират това, което търсят възможно най-бързо. Болдването на по-важната информация ще им позволи по-лесно да се ориентират, да сканират по-бързо страницата и да открият информацията, която ги интересува възможно най-бързо.

Тактика 4: Разнообразяване на съдържанието

Да предлагате на потребителите си само текст, може да не е достатъчно да задържи вниманието им дълго време, дори текста да е изключително полезен и интересен. Хубаво е да разнообразявате дългите текстове (ако е възможно), с различни изображения, клипове, графики, някакви файлове или друг тип съдържание, различно от текстовото. Това определено ще помогне за задържане на вниманието и интереса върху конкретната статия във вашия сайт.

Тактика 5: Структуриране на информацията

Може би това е нещото, с което трябваше да започнем – структурирането на информацията. Защо е важно? Ако правилно подравните своя текст и го структурирате, добавите headings (h1, h2, … и т.н.) заглавия, подзаглавия, подравняване на текста, разделяне на абзаци, форматиране на по-важната информация и т.н., това ще улесни читаемостта на текста и ще го направи по-достъпен за четене през мобилни устройства.

Тактика 6: Създаване на текст за потребителите и търсачката

Обикновено, когато се дават съвети за оптимизиране, се набляга на това как да се създаде текст, който „да се хареса“ на търсачката или на потребителите. Всъщност е желателно текста да е създаден за потребителите и също за търсачката. А не само за едните. Все пак, Google класира сайтове, които предимно са изпълнили изискванията, а изискванията са създадени, за да може оптимизираните текстове да са по-читаеми за потребителите. Тоест, изпълнявайки изискванията на търсачката, всъщност структурирате текстовете си и за потребителите. И все пак, трябва да се стараете да предоставяте на потребителите си полезно съдържание, а не просто някакъв текст. Със сигурност потребителите биха предпочели текст с висока потребителска стойност.

Тактика 7: Интересно съдържание, което може да решава даден проблем

Много е важно какъв тип е вашия сайт и какво искате от потребителите. Например, ако притежавате информационен сайт, то тогава е хубаво статиите ви да са интересни и любопитни за потребителите. Ако имате онлайн магазин за строителни материали, то например бихте могли да предлагате съвети, свързани със строителство, които текстове решават някакви проблеми, свързани със строителство. Ако пък имате онлайн магазин за дрехи, статиите ви може да са свързани с модните тенденции и съвети относно облеклото и съчетанието с различни модни аксесоари.

Тактика 8: Картинки описващи текста

Вече споменахме, че е хубаво дългия текст да е разнообразен с различни материали като графики, видеа и различни файлове. Ако все пак няма такива файлове, винаги можете да добавите тематични на съдържанието картинки за отделните или само за някои абзаци, които да привличат интереса на потребителите.

Изображение: Pixabay

839 Прегледа