Повечето хора, които искат да продават чрез интернет и попадат на различни материали, в които се казва колко е важно онлайн присъствието и притежанието на сайт за по-успешни и повече продажби, обикновено си мислят, че всичко се отнася само до създаването на сайта. Или казано по-просто, обикновено ситуацията е:

Съвет: “Направете си сайт, за да продавате повече. Може да стане по-евтино с wordpress и платена тема”.

План на потребителя: “Добре, ще си направя без пари сайт с wordpress, ще си купя една хубава тема и почвам да продавам”.

Е, за съжаление нещата не са толкова прости! Сайтът всъщност е само основата. За да имате успешни продажби е важно първо да имате хубав продукт, второ да можете да убедите потребителя да си го купи и трето – да достигнете до потребителя (чрез трафик, който привличате към страница в интернет с вашия продукт).

Нека в случая приемем, че искате да продавате афилиейт продукти – например дрехи. Сложили сте снимки, цена и имената им. Какво следва после?

Съвет 1: Създайте нишов сайт.

Не може да имате сайт за картинки и статуси и да мислите, че той ще генерира същата конверсия и продажби на дрехи, както блог за дрехи, в който постоянно се публикува информация свързана с модата.

Съвет 2: Опишете колкото се може повече неща за дрехите (особено, ако са малко на брой). Ясно е, че за дадена блуза или чорапи не може да си изливате душата колко са модерни и качествени в няколко страници, но можете да си помогнете и убедите клиента в качеството с помощни статии и обяснения.

Например продавате блуза, от която имате размери S,L, XL, XXL – на мен това нищо не ми говори. За мен L може да е едно, а за друг друго.

Вие можете да направите таблица с размери – ханш, талия и т.н. Така ще улесните значително потребителя да избере – защото той ще може да си вземе мерки и да избере точния размер.

Освен това, можете да добавите информация за дрехите от памук или полиестер – каква е разликата между материите. Също и какви са модните тенденции в момента. Съвети за аксесоари, които потребителя може да добави към облеклото си или облекло, което да добави към аксесоарите си и т.н. Така ще “генерирате” полезно съдържание, което дава ясна представа на потребителя какво ще купи и дали е по вкуса му и той ще ви се довери повече.

Добре е да насочите съдържанието спрямо определена целева група – така освен полезни за потребителите си, текстовете ще са полезни и за оптимизацията на сайта. Какво, обаче имам предвид под “определена целева група” – ами не става да продавате Х дрехи на всички само защото носят дрехи. Не забравяйте, че хората имат различни вкусове и стилове като съответно при пазаруване се ръководят от различни важни за тях фактори.

Съвет 3: Ще бъде супер да се класирате по важни ключови думи, но SEO не е единственият канал, чрез който можете да промотирате своя продукт. Затова не се опитвайте да зависите само от него!

Можете да използвате и социалните мрежи. Създайте си страница във Facebook и Google+, например. И не бързайте да пускате само линкове към продукти. Първо развийте своята страница. Изберете хубава корица, поканете приятелите си, помолете ги и те да поканят свои приятели. Започнете да публикувате интересни неща. Ангажирайте аудиторията и разнообразявайте съдържанието. Свързвайте постовете само с тематиката на продуктите ви. Например, може да поствате снимки на “готини” продукти, подобни на тези, които предлагате, можете да публикувате цитати, включващи име на продукт или негова снимка, каквито предлагате, също клипове с подобна тематика и т.н.

Това е безплатният вариант. Платеният и по-бърз начин е с реклама в социалките.

Съвет 4: Използвайте сайтовете за обяви – не всички, а само тези, където действително има активни потребители и то много. Добавете няколко продукта, сложете описание и връзка към сайта си. Обяснете накратко на тамошните потребители с какво вашия продукт е добър и защо им е необходимо да си го закупят. Ако притежавате стоката в наличност, добре е да я снимате. Всеки би предпочел да види как реално изглежда това, което обмисля да си закупи, вместо обработени с Photoshop снимки, чийто вид е перфектен… на снимка.

Съвет 5: Открийте партньори в подобни ниши, с които да си помогнете взаимно. Например, ако имате качествен сайт за дрехи, защо да не си партнирате със собственици на сайтове за парфюми или бижута?

Това са 5 кратки и често пренебрегвани неща, които ще повишат ефективността на продажбите ви.

756 Прегледа