Албатросите са големи океански птици с много дълги, тесни криле. Могат да летят на дълги разстояния с малко усилия. Реят се грациозно с часове дори при силни бури. Но кацат тромаво, едва ли не тупвайки на земята. Когато си търсят партньор, изпълняват смешни ритуални танци за ухажване, поради което моряците понякога ги наричат птици палячовци.

Има повече от 10 вида албатроси. Принадлежат към семейството птици Diomedeidae.

Албатросите са птици на откритото море. Спят върху повърхността на водата. Не им е нужно да посещават сушата, освен по време на размножителния период. Повечето видове летят над южната част на Тихия океан, Индийския океан и Южния Атлантик. Няколко вида летят над северната част на Тихия океан. Албатросите се размножават и гнездят на островите.

Те са сред най-големите летящи птици. На тегло достигат до 11 кг. Размахът на крилата на странстващия албатрос е над 3 м – по-голям от този на която и да е друга съществуваща птица. Албатросът има голяма глава закривена човка и ципести пръсти. Повечето възрастни са с бели пера на тялото и черни, кафяви или бели пера на крилата. Малко видове имат изцяло кафяви пера.

Албатросите могат да се носят по въздушните течения с часове, без да размахват крилете си. Но им е трудно да летят при безветрие.

Хранят се главно със сепии и понякога с риба. Ядат и хранителни остатъци, изхвърлени от минаващи кораби.

Изображение: birdlife.org

108 Прегледа