Американският лос е най-голямото животно от семейството на елените. Известен е с голямата си глава и рога. Научното му латинско название е Alces alces. В Европа наричат тези животни просто лосове.

Американският лос живее в Канада, Аляска и района на Скалистите планини на Съединените щати. Среща се и из северните гори на Европа и Азия. Обича да е близо до реки, вирчета и езера.

Американските лосове са едри, дългокраки животни. Напълно развитият мъжки е висок над 2,1 м до плешките и  тежи повече от 635 кг. Женските са малко по-дребни. Козината на американските лосове е гъста и тъмнокафява, въпреки че може да изглежда червеникава или почти черна.

Рога растат само на мъжкия лос. Те са сплескани, със заострени връхчета и разстоянието между краищата им понякога е над 1,5 м. Всяка година рогата на мъжките падат, а после израстват отново. Докато растат, са покрити със защитна мъжествена кожа. Накрая тя се изтрива.

Американските лосове са активни през деня, особено по здрач и в зори. Слухът и обонянието им са развити, но не виждат много добре. Американските лосове рядко тичат, но са отлични плувци. Ядат водни растения, като канадска водна чума и водни лилии. Хранят се и с треви, билки, клонки и дървесна кора.

Изображение: miamidiario

101 Прегледа