Американският козодой е северноамериканска нощна птица, което означава, че е активна нощем. Наречена е така заради вика й – три остри звука нещо подобно на “whip-poor-will”. (На английски птицата се казва whippoorwill.) Тя може да го повтори 400 пъти без да спира.

Според науката американските козодои спадат към едно и също семейство с козодоите и северноамериканските козодои. Сродни са и със совите. Научното латинско название на американския козодой е Caprimulgus vociferous.

Тези птици живеят в гористи области. Може да се открият в югоизточната част на Съединените щати и в Мексико. Случва се да прекарат зимата далеч на юг – чак в Коста Рика.

Американският козодой е дълъг около 24 см. Перата му са кафеникави и сивкави, на петна. Птицата има много къси крака и големи очи. Човката й е малка, но устата й се отваря доста широко. Краищата на опашката на мъжкия са бели. Мъжкият има и тънка огърлица от бели пера на шията.

В зори и по здрач американският козодой се стрелва в небето, търсейки насекоми за храна. През деня спи в долната част на гората или се изляга с цялата си дължина на някой клон.

Изображение: i.ytimg.com

123 Прегледа